Hetvenkilencre emelkedett a hamisított szeszes ital fogyasztása után elhalálozottak száma Líbiában. A múlt hét végi mérgezéssel még mindig küzdők száma megközelíti a hatszázat.

MTI - Korábban 50 halálos áldozatról és 378 súlyos betegről tettek említést. A pancsolt alkohol miatti mérgezés első áldozatai szombaton vesztették életüket a líbiai fővárosban és körzetében.

Néhányan a szomszédos Tunéziába mentek át kezelésre, de többen közülük útközben meghaltak. Hozzájárult az áldozatok magas számához az is, hogy Tripoliban a kórházak nem voltak felkészülve ilyen nagy létszámú mérgezéses beteg egyidejű kezelésére.

Az előzetes vizsgálatok eredményei szerint a betegek metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt fogyasztottak. Ez az anyag a szervezetbe kerülve veseelégtelenséget, vakságot, epilepsziás rohamot, illetve halált okozhat.

A líbiai hatóságok bejelentették, hogy hat embert letartóztattak az ügyben, de két gyanúsítottat - a feltételezett főbűnösöket - még keresik. Líbiában Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es bukása óta a határok ellenőrzésének gyengülése nyomán jelentősen fellendült az alkohol- és a drogkereskedelem.

Az észak-afrikai országban tilos az alkohol árusítása és fogyasztása, a szeszesital-csempészet ugyanakkor a feketepiac egyik fontos ágazata.