Vegyesen zárták a hétfői kereskedést a legfontosabb ázsiai részvénypiacok: Tokióban az új jegybankelnök személyéről szóló médiaértesülések emeltek nagyot a piacon, míg Koreában a kéthetes piaci hossz után elfogyott a lendület.

MTI -Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 2,4 százalékos napi többlettel a négy és fél éves csúcsot jelentő 11 662,52 ponton zárt. Az átfogóbb Topix 1,8 százalékkal 980,70 pontra nőtt.

Japánban a kedvező piaci hangulatot az okozta, hogy helyi médiaértesülések szerint a további monetáris lazítást és a defláció elleni agresszív harcot támogató Kuroda Haruhikót, az Ázsiai Fejlesztési Bank vezetőjét jelöli a jegybankelnöki tisztségre Abe Sindzó japán miniszterelnök. Az NHK televízió és a Nikkei üzleti lap értesülései szerint a miniszterelnök párttársait és a koalíciós partnert is tájékoztatta döntéséről hétfőn.

A nap nyertesei a kivitelre gyártó vállalatok voltak, amelyek a lazább monetáris politika révén gyengülő jen által javíthatnak eredményességükön. A Sony 3,4 százalékkal, a Honda 1,6 százalékkal, míg a Toshiba 2,9 százalékkal nőtt hétfőn.

Szöulban estek a részvényindexek azt követően, hogy két hétnyi hossz után elfogyott a piaci lendület. A Kospi 0,5 százalékkal 2009,52 pontra esett. A nap vesztesei a közlekedési papírok voltak. A Hyundai Heavy Industries 2,7 százalékkal esett.

Kínában a kontinentális piacon a Shanghai Composite két veszteséges nap után 0,5 százalékkal erősödött.

Az európai tőzsdenyitás előtt nem sokkal a hongkongi HSI 0,33 százalékos többlettel 22 857,00 ponton állt.