2014-ben a régi pártok mellett számtalan új formáció jelenik meg a palettán, üzenve a több mint két évtizede stagnáló politikai elitnek, hogy komoly változásokra van szükség.
 
Választási segédletünknek kettős célja van:
- szeretnénk, ha az összegyűjtött kérdésekre minél több választópolgár is válaszolna, hogy az ő véleményük is tükröződjön – ezeket majd összevont statisztikai adatként folyamatosan közzétesszük.
- a feltett kérdésekre érkező válaszok tekintetében képet szeretnénk kapni arról, mit és hogyan képzelnek el a megmérettetésen induló pártok.

Nyolc területen dolgozunk ki kérdéseket, amelyekre lehet egyértelmű válaszokat adni. Az Emberiseg.hu 99 kérdést fogalmazott meg, amelyekre IGEN-nel, NEM-mel vagy nem tudom-mal lehet válaszolni. Ezek nem véglegesek, 2013. április végéig bárki tehet javaslatokat további kérdésekre – akár magánszemély, akár szervezet is. Ezeket egyeztetés után beépítjük a többi közé.

Az így kialakuló végleges kérdéseket májusban megküldjük a hazai pártok képviselőinek, hogy válaszolhassanak rájuk. Májustól kérdőívünkön az állampolgárok is válaszolhatnak a kérdésekre.

A nyolc kérdés-csoport tematizálva a következő:
1. Állam, közigazgatás, demokrácia, társadalom, önkormányzatok, pártok
2. Gazdaság: ipar, adóügyek, bankrendszer, energiapolitika, foglalkoztatás, közlekedés
3. Vidék, föld, élelmiszer, vízgazdálkodás, környezetvédelem
4. Szociális rendszer: egészségügy, nyugdíjak, családok
5. Oktatás, sport, ifjúságpolitika
6. Honvédelem, rendőrség, polgári védelem
7. Külügyek, kisebbségek
8. Média, kultúra, egyház, kommunikáció

Kérdéskörök kibontva

I. Állam, közigazgatás, demokrácia

1. Felülvizsgálnák-e a jelenlegi államforma létrejöttének törvényszerűségét?
2. Átalakítanák-e a jelenlegi Országgyűlést kétkamarás parlamentre, amely egyik részében a területi képviselők (nem pártok jelöltjei), másik részében a civil szervezetek, szakmai szervezetek, határon túli magyarok kapnának képviseletet?
3. Eltörölnék-e a képviselők mentelmi jogát?
4. Megszüntetnék-e az országgyűlési képviselők minden egyéb tevékenységének lehetőségét, amely elvonja a figyelmüket hivatali dolgaiktól (álláshalmozás, stb.)?
5. Támogatnák-e, hogy a szaktárcák irányítása és működése ne pártpolitikai, hanem szigorúan széleskörű szakmai alapokon nyugodjék? Pontosabban: a szaktárcák vezetését és követendő irányvonalát nem a kormány határozná meg, hanem az adott terület szervezetei maguk közül választanának vezetőket, maguk határoznák meg az irányvonalat, és nyújtanák be a képviselőknek elbírálásra.
6. Támogatnák-e a közintézmények (minisztériumok, kórházak, iskolák, stb.) teljes körű átláthatóságát minden téren, valamennyi pénzügyi és egyéb döntés közérthető megjelenítését az Interneten?
7. Támogatnák-e a valamennyi korábbi titkosítás szigorú átvizsgálását és esetleges feloldását közbeszerzések, privatizációk, stb. terén?
8. Hajlandók-e áttérni a közvetett, képviseleti demokráciáról a közvetlen, részvételi demokráciára? Népszavazás intézményének kiszélesítése és folyamatos alkalmazása, az e-demokrácia folyamatos bevezetése.
9. Kidolgoznák-e a súlyozott szavazati arányok bevezetését? Magyarázat: Adott kérdésekben az állampolgárok egy-egy szavazatának értéke 0,1-től 10-ig terjedne attól függően, hogy milyen az iskolai képzettsége, illetve adott kérdéskörben rendelkezik-e alkalmassági vizsgával, vagy bizonyította-e tájékozottságát.
10. Támogatná-e, hogy a pártok és pártalapítványok támogatása kikerüljön a központi költségvetésből, azok finanszírozása kizárólag a párt tagsága révén történjen?
11. Tenne-e komoly intézkedéseket a független (pártoktól, munkaadóktól, kormánytól) szakszervezetek megerősítésének érdekében a valós munkavállalói érdekek szem előtt tartásával?
12. Támogatná-e az elmúlt 20 évben szerzett magyar állampolgárságok felülvizsgálatát?
13. Támogatná-e olyan törvény megalkotását, miszerint kettős állampolgárok ne lehessenek országgyűlési képviselők (kivétel a nemzeti kisebbségek képviselői)?
14. Támogatná-e új alkotmány és új alaptörvény létrehozását az állampolgárok teljes bevonásával (Izland mintájára)?
15. Támogatná-e az elmúlt rendszer (1989 előtti) politikusai, politikai funkcionáriusai és azok leszármazottai közéleti szerepvállalásának felülvizsgálatát?
16. Átalakítaná-e az önkormányzatokat a széleskörű önrendelkezés elveit figyelembe véve?

II. Gazdaság

1. Elkészítene-e, és nyilvánosságra hozna-e (nemzetbiztonsági kockázatok figyelembevételével) egy egységes nemzeti vagyonleltárt ingatlanok, ipar, energetika, környezet, mezőgazdaság terén?
2. Támogatná-e, hogy a magyarországi külföldi tulajdonok (minden területen: ingatlanok, cégek, földterületek, stb.) Internet történő nyilvánosságra hozatalát?
3. Támogatná-e a földterületek, ipari létesítmények, üzemek elsősorban közösség- és nemzetbarát új működtetés-szabályozásának kidolgozását?
4. Elkészítené-e az ország érték-térképét? Magyarázat: Pázmánd mintájára – ahol pontos felmérés készült arról, ki mihez ért, mit dolgozna szívesen, milyen önkéntes tevékenységre hajlandó a közösségért, és mindehhez milyen tudással és erőforrásokkal rendelkezik.
5. Tenne-e törekvéseket arra vonatkozóan, hogy hazai üzemek, gyárak újra működni kezdjenek lehetőleg hazai közösségi tulajdonban?
6. Többségi állami tulajdonba helyezné-e az energia-cégeket, élelmiszer-ipari termelést és cégeket, valamint a telekommunikációs ágazatokat?
7. Civil szervezetek bevonásával és támogatásával indítana-e széleskörű országos programot a lemaradt rétegek felzárkóztatása érdekében?
8. Kidolgozna-e olyan lobbi-törvényt, amely lehetővé tenné szűk érdekcsoportok és képviselőik szankcionálását abban az esetben, ha az a széles közösség érdekeivel ellentétesen történik?
9. Ösztönözné-e az önkéntes tevékenységek megerősödését előnyökhöz történő juttatással, valamint új kaláka-törvény megalkotásával?
10. Bevezetné-e és folyamatosan szélesítené-e az alanyi jogon járó juttatások rendszerét a jogok és kötelezettségek arányának figyelembevételével? Magyarázat: alanyi jogon járó otthon, energia, élelmiszer, tömegkommunikáció, szociális ellátás, oktatás területeken.
11. Tenne-e komoly lépéseket a készpénz forgalom visszaszorítására, az elektronikus fizetőeszköz bevezetésére a bűncselekmények és korrupció visszaszorításának érdekében?
12. Létrehozna-e 100 százalékban magyar, közösségi tulajdonú bankot és bankrendszert, nemzetközi érdekektől független hazai fizetőeszközzel?
13. Kialakítana-e kettős pénzrendszert svájci mintára, amely a jövőben védené a hazai gazdaságot a nemzetközi válságok hatásaitól?
14. Törvényrendeletekkel visszaszorítaná-e a gátlástalan profit szemléletet a gazdaságban a közösségi értékek és az erőforrás alapú gazdaságra való fokozatos áttérés jegyében?
15. Van-e megoldási javaslata a világot fenyegető, úgynevezett technológiai munkanélküliség orvoslásának tekintetében?
16. Ellensúlyozná-e hazai kezdeményezésekkel a magyar gazdaságban túlzott mértékben jelenlévő külföldi monopóliumoknak való kiszolgáltatottságot? Például hazai, állami tulajdonú áruházlánc felfejlesztésével.
17. Kidolgozna-e olyan adórendszert, amelyben a munka megadóztatása folyamatosan csökkenhetne, majd eltűnhetne?
18. Kidolgozna-e olyan többszintű adórendszert, amelyben az adónál az alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkek adója nagyon alacsony, a luxus fogyasztási cikkek, és káros termékek (cigaretta, bizonyos alkoholfajták) adótartalma pedig magas lenne?
19. Átalakítaná-e a tömegközlekedést észtországi mintára? Magyarázat: Tallinban 2013. január 1-től a talliniak számára ingyenes a tömegközlekedés, a tanulók számára pedig az egész országban.
20. Tenne-e meghatározó lépéseket a vasúti- és vízi személy- és áruszállítás fejlesztése érdekében?
21. Állami támogatással és felügyelettel létrehozna-e olyan magyar ötletbankot, amely nem gátolná, hanem ösztönözné a hazai találmányok megvalósítását, és megóvná őket a multinacionális ellenérdekeltségekkel szemben?
22. Támogatna-e olyan törvényjavaslatokat, amelyek előnyben részesítik a hosszú élettartamú, környezetbarát és újrahasznosítható termékek előállítását és forgalmazását szemben a rövid élettartamú, környezetszennyező termékekkel?
23. Újratárgyalná-e az államadósság kérdését a nemzetközi szervezetekkel?

III. Vidék, föld

1. Újraszabályozná-e széles rétegek bevonásával a hazai földterületek tulajdonát, bérleti jogát és használatát meghatározó törvényeket a közösségi érdekek mentén, a szűk gazdasági csoportok érdekeinek visszaszorításával?
2. Kidolgozná-e a megújuló energiákra való áttérés állami támogatásának és ösztönzésének rendszerét különösen a családi otthonokra való tekintettel?
3. Törekedne-e Magyarország teljes energia-függetlenségére hazai lehetőségek fejlesztésével (geotermikus hőenergia, magyar gázmezők feltárása, stb.)?
4. Támogatna és ösztönözne-e olyan állami beruházásokat, amelyek új csatorna-, öntöző-, víztározó és esővíz-gyűjtő rendszerek kialakítását célozná meg?
5. Felfejlesztené, felgyorsítaná, és egyszerűsítené-e a kis- és családi gazdaságok támogatását?
6. Megszervezné-e országos méretekben a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást?
7. Szigorítaná-e az illegális hulladéklerakást?
8. Megtiltaná-e a veszélyes hulladékok Magyarországra történő szállításának lehetőségét?
9. Indítana-e állami programot háztáji állatok tenyésztésére és tartására?
10. Kialakítana-e állami felvásárlói és értékesítési hálózatot hazai mezőgazdasági- és hús-termékek részére?
11. Modernizálná-e a magyar földhivatalokat a műholdas digitalizálás és nyilvántartás, valamint a széles körű betekinthetőség (Interneten való közzététel) tekintetében?
12. Indítana-e állami programot az őshonos hazai állat- és növényfajták védelmének és tenyésztésének, termesztésének érdekében?
13. Indítana-e állami programot a természetes gyógynövények termesztésére?
14. Tiltaná-e a génmódosított állatok, növények és az ezekből előállított élelmiszerek forgalmazását Magyarországon?
15. Támogatná-e egy, az oroszországihoz hasonló egy ember – egy hektár program beindítását, amely ösztönözné és lehetőséget kínálna az emberek földhöz jutását?

IV. Szociális háló

1. Megszervezne-e egy teljes körű, országos egészségügyi felmérést, amely alapján képet kaphatnánk a teljes lakosság egészségügyi és mentális állapotáról?
2. Újraszabályozná, és adott esetben visszaállítaná-e a rend- és életvédelmi dolgozók nyugdíjkorhatárának kérdését a betöltött feladatkörök figyelembevételével?
3. Kiemelt feladatként kezelné-e a rend-és életvédelmi dolgozók bérezésének és juttatásainak nagy arányú emelését?
4. Ösztönözné-e a gyógyszer lobbi és gyógyszerreklámok visszaszorítását a médiában, és állami program indítását a természetes gyógymódok ösztönzésének érdekében?
5. Kialakítana-e olyan állami támogatási rendszert, amely ösztönzést a családon belüli nyugdíjas gondoskodás érdekében?
6. Hozna-e olyan törvényeket, amelyek értelmében a lakott családi otthonok nem képezhetnék jelzálog tárgyát, és lakott családi otthonból nem lehetne utcára tenni embereket?
7. Arányba állítaná-e a kötelezettségeket a támogatások mértékével, megszűntetve ezzel a feltétel nélküli segélyezéseket?
8. Indítana-e állami kezdeményezést az egyéni csődintézmény bevezetésére (Ausztria mintájára)?
9. Kidolgozná-e a széleskörű foglalkoztatás választható rendszerét a kényszermegoldások kiküszöbölésével (közmunka-program gyökeres megváltoztatása)?
10. Támogatná-e a családosok és nagycsaládosok munkaidejének csökkentését megfelelő kompenzálással annak érdekében, hogy a család több időt tölthessen együtt?
11. Alkotna-e olyan törvényt, amely szigorú követelményekkel a főállású anya mellett elismerné a főállású család intézményét?
12. Kezdeményezné-e (akár népszavazással) egy új prostitúciós törvény megalkotását, valamit a New Yorki egyezményből való kilépést annak érdekében, hogy a prostitúció legális tevékenység legyen, ezáltal adóztatható, ellenőrizhető és kivonható a bűnözői érdekkörök alól?

V. Oktatás

1. Szabályozná-e államilag az oktatási rendszer kvótáit annak érdekében, hogy megszűnjön a túlképzés bizonyos területeken, amely egyébként munkanélküliséghez vezet, illetve ösztönözné-e a hiányszakmák feltöltését?
2. Törekedne-e olyan oktatási rendszer kidolgozására, amely elemi-, közép- és felsőoktatási szinten az elméletről a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt?
3. Ingyenessé tenné-e teljes körűen az oktatást az első használható szakma megszerzéséig?
4. Indítana-e állami programot a pedagógusi életpálya megbecsülése érdekében mind anyagi, mind erkölcsi tekintetben?
5. Indítana-e ösztönzési programot alkotóművészek támogatására, és új művésztelepek, művészeti központok létrehozására?
6. Kialakítana-e államilag támogatott rendszert a fiatalok sportolásának ösztönzésére a tömegsport-lehetőségek felélesztésével?
7. Kialakítana-e olyan rendszert, amely ösztönözné a fiatalok külföldön történő tapasztalatszerzését oktatás és munka terén annak itthoni kamatoztatásával?
8. Fejlesztené-e az államilag felügyelt bentlakásos iskolák rendszerét az elmaradott rétegek oktatásának fejlesztése érdekében?

VI.  Honvédelem

1. Felülvizsgálná-e hazánk szerepvállalását a NATO-ban, akár népszavazás kiírásával?
2. Támogatná-e hazánk semlegességre való törekvését Ausztria és Svájc mintájára?
3. Fejlesztené-e a Magyar Honvédséget profik létszámának bővítésével és tartalékos állomány létrehozásával (Svájc mintájára)?
4. Létrehozna egy támogató és ösztönző rendszert a polgári védelmi és honvédelmi szolgálat fejlesztése érdekében?
5. Tiltaná-e a magyar katonák külföldön történő bevetését (kivéve egészségügyi vagy humanitárius érdekek esetén)?
6. Törekedne-e önellátó börtönök létrehozására?
7. Törvénymódosításokkal kialakítaná-e a rendőrség és igazságszolgáltatás olyan rendszerét, amely garantálja e szervezetek teljes politikai függetlenségét?
8. Kiírna-e népszavazást egy újfajta kötelező katonai/polgári védelmi szolgálat bevezetése tekintetében?

VII. Külügyek

1. Támogatná-e az elmúlt évtizedekben kötött, és még ma is hatályos nemzetközi szerződések felülvizsgálatás?
2. Kiírna-e népszavazást Magyarország további EU-s tagságának kérdéséről?
3. Támogatná-e egy új alapokon nyugvó együttműködési szerződéskör kialakítását valamennyi európai országgal – új Európai Közösség létrehozását?
4. Támogatná-e egy magyarországi Európai Autonómia Központ létrehozását, amely a világ és Európa kisebbségeinek autonómia törekvéseit hivatott segíteni és koordinálni?
5. Indítana-e széleskörű társadalmi vitát a Magyarországon élő külföldiek itt tartózkodásának újraszabályozásáról?
6. Támogatná-e egy Kárpát-medencei Együttműködési Minisztérium vagy hivatal létrehozását a környező országok képviseleteinek bevonásával, amely magasabb szintet képviselne a jelenlegi nagyköveti szintnél?
7. Támogatná-e egy kisebbségügyi hivatal létrehozását, amely a hazánkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek érdekképviseletét és beilleszkedését hivatott szolgálni?

VIII. Kultúra

1. Támogatná-e egy gyökeresen új reklám- és médiatörvény megalkotását?
2. Szabályozná-e a médiában megjelenő érték- és tudatromboló, vagy éppen ellenkezőleg, érték- és tudatépítő tartalmakat szankcionálással, illetve támogatással?
3. Támogatná-e egy országos, független, sok tagból álló médiafelügyeleti hálózat létrehozását?
4. Alkotna-e törvényt a közszolgálati médiumok teljes függetlenségéről, hogy azok ne legyenek kitéve semmilyen hatalmi, vagy gazdasági érdekcsoport befolyásának?
5. Kizárná-e a közszolgálati médiákból a tőke-érdekeltséget?
6. Támogatná-e a külföldi tulajdonban lévő médiumok szigorúbb adóztatását, szigorúbb felügyeletét?
7. Támogatná-e a hazai, elsősorban közösségi irányítás alatt álló médiumokat?
8. Támogatná-e egy közösségi tulajdonban lévő, hazai közösségi oldal létrehozását és használatának ösztönzését (a facebook és a youtube ötvözetét, amely nem a külföldi tulajdonosok, hanem a hazai felhasználók számára jelentenek előnyt)?
9. Kidolgozná- és megvalósítaná-e a hazai teljes körű lefedettséget biztosító, igyenes wi-fi hálózat létrehozásának lehetőségét Észtország mintájára?
10. Indítana-e civil szervezetek bevonásával felzárkóztató programot annak érdekében, hogy a hazai Internet használók köre 100 százalékos legyen?

Válaszokat várunk: