Az Európai Bizottság múlt heti előrejelzésében nem találta kielégítőnek a magyar kormány gazdaságpolitikai erőfeszítéseit a költségvetési hiány leszorítására. Ennek következtében újabb megszorításokra lehet szükség, akár százmilliárdos tételben. És nem biztos, hogy vannak olyan cégek, amelyek torkán ezt le lehet nyomni - azaz valószínűleg ezt is mi fogjuk megfizetni.

MTI - Hogy miért olyan fontos a kormánynak a költségvetési hiány három százalék alatt tartása? Azért, mert ezzel kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Ez a szörnyeteg nevű folyamat az Európai Unió eljárása, amely azt vizsgálja, milyen mértékben folytatnak felelős gazdaságpolitikát az egyes tagállamok. Amennyiben nem, elszállhat az államadósság, amelynek olyan súlyos következményei lehetnek az egész unióra nézve, mint amit most látunk Görögország esetén. Érthető tehát, hogy árgus szemekkel figyelnek, és ha azt látják, hogy egy ország inkább csak beszél a tündérmeséről, mintsem éli azt, bizony lecsaphatnak – például az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével.

Márpedig ennek fele sem tréfa. Már csak azért sem, mert az elmúlt két év magyarországi fejlesztéseinek 97 százalékát az Európai Unió állta. És bár igen, vannak ezek között olyan felesleges dolgok is, mint a harminc centiméteres kilátó, és a mindenkori kormánypárt mindenkori politikusai imádják ezeket a pénzeket úgymond ellopni, azért nem neveznénk az összes útépítést, iskola-felújítást, kórházi fejlesztést fölöslegesnek, és akkor még azzal nem is számoltunk, mennyi munkahelyet teremtenek ezek a fejlesztések. Már csak ezért is értelmetlen egyébként az Orbán Viktor által oly’ előszeretettel hangsúlyozott gazdasági szabadságharc.

Az Orbán-kormánynak tehát mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Brüsszel hitelesnek találja a kormány számait. Ez pedig sajnálatos módon újabb megszorítást jelent. Eddig a Fidesz-recept az volt, hogy a megszorítások egy jelentős részét a főként külföldi tulajdonban lévő cégekre hárították (akik pedig részben lenyelték a veszteséget, részben tovább hárították – ránk), kérdés, meddig lehet ezt csinálni. A szabályozott iparágakban tevékenykedő cégeken ugyanis már óriási adóterhelés van, és ha ezt tovább fokozza a kormány, eljuthat egy olyan ponthoz, amikor a cégek azt mondják, ezt már nem éri meg tovább csinálni. Ekkor felajánlhatják az egyetlen potenciális vevő, az állam számára üzletrészük megvásárlását, amelynek azonban nyilvánvalóan nincsen pénze erre, ráadásul a különadókból befolyó bevételeknek is búcsút mondhatnak. Sőt, a korábban a cégek által elvégzett fejlesztési-karbantartási munkát is az államnak kell majd végeznie. Azaz a Fidesznek komolyan tudnia kell, meddig mehet el a multinacionális cégek sarcolásában – azok kiüldözése ugyanis korántsem olyan jó üzlet, ahogy egyesek gondolják.