Bárhogyan is rajzolják át a közigazgatási régiókat, a területi au- tonómia igénye biztosan napirenden marad. A Székely Nemzeti Tanács is következetesen cselekszik ezért. A szervezet március tizedikére, a Székely vértanúk napjára nagyszabású autonómia- tüntetést hirdetett Marosvásárhelyre. A székelységet és az egész erdélyi magyar közösséget a hajdani Postaréti emlékosz- lophoz várják, amely a székely vértanúk mártíromságát jelzi, akik az elbukott magyar szabadságharc lángját próbálták feléleszteni.

Jókai Mórnak az emlékoszlopra vésett verssora, a törvényes, szabad és független nemzeti állás, a XXI. században, itt, Marosvásárhelyen a területi autonómiát jelenti, mondta Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Szerinte, mai értelmezésben az önrendelkezés volt az a cél, amiért az életüket adták a székely vértanúk.

A Székely Vértanúk Napja legyen a Székely Szabadság Napja, az SZNT ezzel a jelszóval hirdette meg az autonómiatüntetést március tizedikére Marosvásárhelyre, ahová 10 ezer embert várnak.

Izsák Balázs kihangsúlyozta: nagyon lényeges az emberek megértsék, mennyire fontos, hogy milyen lesz a közigazgatási reform, hogy a román hatalom miként viszonyul a legitim, és európai törekvéshez, amit Székelyföld területi autonómiájának neveznek.

A tömbben élő magyarok érdekeit sértő közigazgatási reform elképzelése ellen egységesen kell fellépni, ezért az SZNT felkérte az erdélyi magyar történelmi egyházakat, civil szervezeteket, és a magyar pártok vezetőit, vegyenek részt a közös megemlékezésen, hogy a megmozdulás a közösségi akarat figyelemfelkeltő gesztusává váljon. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt a szervezésben is felajánlotta segítségét.

Világos üzenetet kell adjunk a hatalomnak, hogy Székelyföld egységéért kiállunk, jelentette ki Bíró Zsolt, az MPP vezetője.

Az EMNP 2013-at az autonómia évének nyilvánította, idén ők is számos önrendelkezést népszerűsítő rendezvényt szerveznek, így a sorba jól illeszkedik a marosvásárhelyi autonómiatüntetés is.

Az RMDSZ részéről egyelőre csak a szövetség háromszéki vezetői jelezték, hogy részt vesznek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen.

A hatalom reakciója sem késett, a belügyminiszter kijelentette: az Alkotmány szavatolja a szólásszabadságot, de senki nem tüntethet annak első cikkelye ellen, amely kimondja, hogy Románia egységes nemzetállam.

Mindez nem tántorítja el a szervezőket, Izsák Balázs szerint a demokráciában nem lehet megszabni, hogy az emberek mi mellett, vagy mi ellen tüntessenek, az autonómia pedig nem jelenti Románia felosztását.

Duna Tv