Színházi rendezőasszisztens képzés indul szeptemberben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE); a kétéves képzés során a hallgatók megismerkedhetnek a rendezőasszisztens feladatkörével, a próbakezdés előtti és a próba alatti feladatokkal. 

A négy féléves, nappali tanrendű felsőoktatási szakképzést érettségizett fiatalok számára indítják, a jelentkezési határidő március 1. - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.

A színházi rendezőasszisztens a rendező legközelebbi munkatársa. Az előkészületektől a próbafolyamaton keresztül jelen van egy produkció létrejötténél, szakszerű és empatikus jelenlétével befolyásolja egy előadás sorsát. A rendezőasszisztens a rendező és a színészek, valamint a többi munkatárs között összekötő kapocs.

A 2013 szeptemberében először induló képzés során a hallgatók megismerkednek a rendezőasszisztens feladatkörével. Elsajátítják a próbaterv-készítés, a kelléklista, a jelenetbeosztás feladatait, fogalmat alkotnak a munkarendi értekezlet természetéről. Részt vesznek az egyetemen létrehozott produkciókban. Megtanulják a színpadi tárakkal való egyeztetés formáit, a színpadi munka dokumentálását. Világítási és zenei terveket készítenek választott előadásokhoz.

A hallgatók elsajátítják a színházakban található hang és fénypultok működését, és az ügyeletes rendező feladatkörét, emellett az ügyelői és a súgói munkával mint társ-feladatkörökkel is megismerkednek - szerepel a közleményben.

A képzés során gyakorlati próbavezetési feladatokat is kapnak a hallgatók, ismereteket szereznek a színházi kommunikáció formáiról. A szakmai tárgyak mellett munkaerőpiaci, kommunikációs és alapszintű információ-feldolgozási ismereteket is hallgatnak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem olyan fiatalok jelentkezését várja, akik már szereztek némi tapasztalatot ezen a területen és szeretnék elmélyíteni tudásukat, illetve akiket érdekel a színház, és olyan közösség munkájában kívánnak részt venni, ahol a kreativitás, az alkotás a közösséget formáló cél.

A képzés során két éven keresztül sajátíthatók el azok az ismeretek, amelyek birtokában sikeres felvételi esetén tovább folytathatók a tanulmányok a színházi rendező képzésben - áll a közleményben.