Stabil, biztonságos, működési hiányt nem tartalmazó költségvetést fogadott el Zalaegerszegen a közgyűlés.

MTI - Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kiemelte, hogy a város önkormányzata hosszú évek óta működési hitel nélkül gazdálkodik, ezért nem volt szükségük adósságkonszolidációra. Mindezt figyelembe véve a kormányzat 800 millió forint támogatásban részesítette a várost.

Az összeg felhasználásával sikerült biztonságos, hiány nélküli, többmilliárdos fejlesztést tartalmazó költségvetést összeállítani - ismertette Balaicz Zoltán. A zalaegerszegi közgyűlés 12 milliárd forintos főösszegű költségvetést fogadott el csütörtökön. Az önkormányzati intézményrendszer fenntartása és működtetése 6,2 millió forintba kerül, fejlesztésekre, felújításokra mintegy 700 millió forintot fordít a város, amely kiegészül a pályázati önrészekkel.

A tervek szerint a város többek között az ivóvíz minőségének javítására, a felsőoktatás fejlesztésére, kerékpárutak kiépítésére nyújt be pályázatokat. Ha a pályázatok sikeresek lesznek, a városban mintegy 8 milliárd forint értékű fejlesztés, beruházás valósulhat meg - hangsúlyozta az alpolgármester.

Kitért arra is, hogy az elmúlt évekhez képest a költségvetést jelenősen befolyásoló tényezőt jelentett, hogy januártól az oktatási intézmények a normatív támogatással és a létszámkerettel együtt állami fenntartásba kerültek, ugyanakkor pedig az önkormányzathoz került a megyei könyvtár és a múzeum működtetése.

Balaicz Zoltán elmondta: a kormány által kiemelt járműipari térségnek nyilvánított Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ létrehozott egy nonprofit szervezetet. A kft. feladata lesz a kormányzattal egyeztetett programok megvalósításának koordinálása, kapcsolattartás a cégekkel, az oktatási, szakképzési programok megvalósítása. A nonprofit kft.-ben Zalaegerszeg 26 százalékos alapítói hányaddal, mintegy 780 ezer forintos törzstőkével vesz részt.