Parlamenti választások kezdődtek vasárnap a Kubai Köztársaságban.

MTI - A szavazópolgárok a szocialista állam legfelsőbb szervét, az alkotmányozó és törvényhozó jogkörrel is felruházott Néphatalom Nemzetgyűlését (Asamblea Nacional del Poder Popular) választják újjá. A nemzetgyűlés 612 tagját titkos, közvetlen szavazással öt évre választják, de bármikor visszahívhatók.
  
A 16 évnél idősebb, 8,6 millió választópolgár minden körzetben csak egy jelöltre voksolhat, s a politikai szervezetek közül egyedül a Kubai Kommunista Párt indulhatott. Az egyfordulós szavazást semmifajta kampány nem előzte meg. Megválasztják a 15 tartományi közgyűlés 1269 tagját is. A szavazás reggel hét órától este hatig tart.
  
A Karib-tengeri köztársaságban legutóbb 2008. január 20-án tartottak választást, amelyen a választópolgárok 96,89 százaléka vett részt.
  
A nemzetgyűlés ülésszakai között a parlament feladatait a 31 tagú államtanács látja el, ennek tagjait a nemzetgyűlés képviselőiből választják, és felelős a nemzetgyűlésnek. Elnöke egyben az államfő és a végrehajtó hatalmat gyakorló kormány feje is. A posztot jelenleg a 81 éves Raúl Castro tábornok tölti be, és biztosra vehető, hogy újjáválasztják. Ha tartja magát a 2011-ben, a kommunista párt kongresszusán tett ígéretéhez, hogy politikai vezető posztot mindenki legfeljebb csak kétszer egymás után tölthet be, akkor neki is ez lesz az utolsó államfői megbízatása. Képviselő jelölt a család egy másik tagja, Mariela Castro, Raúl Castro lánya is. A hatalomtól hivatalosan 2006-ban visszavonult Fidel Castro a keleti "főváros", Santiago de Cuba egyik körzetében jelölt.
  
A hivatalos adatok szerint a jelöltek 78 százaléka a forradalom 1959-es győzelme után született, átlagos életkoruk 48 év, 49 százalékuk nő és 83 százalékuknak van felsőfokú végzettsége. A parlament élén váltás lesz, mert a jelenlegi elnöke, Ricardo Alarcón nem képviselő jelölt.