A francia kormány arra kérte kedden Olaszországot, hogy minél előbb hozzon létre "szilárd és erős kormányt". A választás eredményét pedig egy miniszter úgy értékelte, hogy az olaszok több hónapig tartó megszorítások után nemet mondtak a "piac által diktált politikára".

MTI - "Olaszországnak gyorsan létre kell hoznia egy szilárd és erős kormányt" - mondta Pierre Moscovici gazdasági miniszter. Egyúttal felszólította az olasz politikai vezetőket arra, hogy sorakozzanak fel a választásokon élen végzett Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára által vezetett koalíció mögé. A francia tárcavezető szerint az olaszországi választások nem kérdőjelezik meg az euróövezet előrelépését, annak ellenére sem, hogy a választási eredmények "bonyolultnak" tűnnek és "nehézségeket teremtenek".

Arnaud Montebourg, a gazdaságélénkítésért felelős miniszter a gazdasági sajtó képviselőivel folytatott beszélgetésén úgy ítélte meg: "az olaszok kimondták, hogy nem értenek egyet a piac által diktált politikával". A kormányzó Szocialista Párt baloldali szárnyához tartozó politikus 2011-ben meghirdette a "de-globalizáció" elméletét, amiért ellenfelei a protekcionizmus védelmével vádolták meg. Szerinte az olaszországi szavazás "következményeit nem is szabadna vitatni".

A képviselőházi választáson a Pierluigi Bersani vezette balközép pártok koalíciója a voksok 29,55 százalékát gyűjtötte össze, szemben a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett jobbközép szövetséggel, amely a szavazatok 29,18 százalékára tett szert. A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom a képviselőházi választáson a voksok 25,6 százalékát szerezte meg. A választások nyomán előállt politikai patthelyzet miatt eladási hullám indult meg kedden a milánói tőzsdén.