Az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal, Orbán Moszkvában tárgyalt Putyinnal, és közölte, csak márciusban nevezi meg az új jegybankelnököt. 

A költségvetés egyensúlya nem fenntartható, miközben a gazdaságpolitika megváltoztatásával a szükséges kiigazítás növekedésbarát lépésekkel is elérhető lenne, írta a hétfői országjelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Ebben többek között arról volt szó, hogy az IMF megítélése szerint az államháztartás idei hiánya elérheti a 3,25 százalékot, és 2014-15-ben is három százalék fölött lehet. Orbán Viktor Brüsszelben szerdán a jelentésre úgy reagált, hogy a történet az IMF-fel a vége felé közeledik, mivel Magyarország nem kér hitelt, az IMF pedig nem akar elővigyázatossági hitelmegállapodást kötni velünk. A Valutaalap erre úgy válaszolt, hogy mindig is készenléti hitelmegállapodásról volt szó, és felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal.

Simor András utódját csak a mandátuma lejárta előtt  (március 3.) egy nappal nevezi meg, közölte Orbán Viktor Brüsszelben. Korábban elterjedt, hogy a kormányfő az új jegybankelnököt már a február 5-6-i Fidesz-KDNP-frakcióülésen kihirdeti. A miniszterelnök a megszólalást a piacoknak üzenve megnyugtatásul szánta, de elemzők szerint a jegybankelnök kijelölésének elhalasztásával épp az ellenkezőjét érte el. Simor mandátuma ráadásul egy vasárnapi napon jár le, így elvben a parlament gazdasági bizottsága is csak a régi elnök mandátuma lejárta után ismerheti meg az új jelöltet. Simort a héten egyébként megint leszavazta a monetáris tanács, miután újabb negyed százalékkal, 5,5 százalékra faragta le az irányadó kamatot. A héten a Magyar Nemzet azt írta, hogy Simor az Erste Bank Hungary vezérigazgatója lehet, de a bank ezt teljes képtelenségnek nevezte.

A kormány törvényjavaslatot készít elő, amely lehetővé tenné az Államkincstárnak a betétgyűjtést. A kritikusok szerint ezzel az állam tovább szorítaná ki a megtakarítások piacáról a bankokat, melyeknek már az is komoly érvágás volt, hogy az államkötvénypiac jelentős megtakarításokat szipkáz el előlük. Mindez még inkább visszavetheti a hitelezési aktivitást, és versenysemlegességi szempontból is aggályos.

A kormány megvette az E.On hazai gáztározóit és gázszerződéseit – üzente ország-világnak a miniszterelnök csütörtökön Moszkvából. A szerződést ugyan még nem írták alá, és azt sem tudni, hogy mennyi a pontos vételár, az azonban árulkodó, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő csütörtöki közgyűlésén felhatalmazást adott a Magyar Villamos Művek vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.On földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

A Tigáz szolgáltatási területén februártól a postások fogják leolvasni a gázórákat. A Magyar Postával abban is megegyeztek, hogy mostantól évente nem egy, hanem három alkalommal olvassák majd le az óraállást.

Mostantól hetente akár már kétszer is árat elemelhet a Mol, így az üzemanyagárak már nem csak szerdán, de pénteken is változhatnak. Az indoklás szerint az olajipari cégnél már nemcsak hétfőn, hanem szerdán is döntenek az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az üzemanyag áráról. Szerdán egyébként bruttó 7, illetve 2 forinttal meg is emelték a 95-ös benzin és gázolaj nagykereskedelmi árát.

Kedden megkezdődtek Debrecenben a nagyerdei stadion bontási munkálatai, melyet már régóta nem használtak futballmérkőzésre. A 11,445 milliárd forintból épülő új aréna alkalmas lesz nemzetközi mérkőzések lebonyolítására, és várhatóan 2014 tavaszára készülnek el vele.

Egymillió liter ásványvíz Közel-Keletre szállítását tervezi 2013-ban a Szentkirályi Ásványvíz Kft., mely csütörtökön újabb, ezúttal szaúd-arábiai befektetői csoporttal kötött megállapodást. A szaúdi megrendelés első tétele tíz konténer szénsavmentes italra szól, a prémium kategóriás magyar vizet az arab országban főként öt csillagos szállodákban és repülőgépeken értékesítik majd. A Szentkirályi legutóbb a Szent Márton-szigetre és Panamába exportált, a szaúdi megállapodással már 45 országba szállít ásványvizet.

A hét képe: Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Orbán Viktor. A kormányfő közölte, a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, szeretné megőrizni a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít "Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára".

A hét mondása: "Budapest kertvárosának kellene tekintenünk valamennyi határon belüli magyar várost, (...) a nagyvárosok kertvárosainak pedig a környező kisebb városokat és településeket" – írta Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent publicisztikájában. A miniszter szerint a városok körüli gazdasági térségek képesek igazán arra, hogy húzzák magukkal a vidéket és dinamizálják a gazdaságot. Márpedig Matolcsy szerint az a félmillió munkavállaló, aki külföldre távozott, csak dinamikus nagyvárosokba hajlandó visszatérni.