Szemből és oldalról is megtekinthető jelnyelvi kifejezéseket tartalmaz egy új mobilalkalmazás, amely több tízezer embernek adhat komoly segítséget. 

Remek dolog, hogy a siketek jelnyelve 2009 óta Magyarországon is törvény által védett, hivatalos nyelv, sőt, immár az alkotmányban is szerepel. Az még jobb, hogy nő a jeltolmácsok száma, és lassacskán a legfontosabb tévéműsorok feliratozása is megvalósul. A legeslegjobb dolog, ami a siketekkel és nagyothallókkal az elmúlt években történt, az mégiscsak a mobiltechnológia, ezen belül is az okostelefonok elterjedése.

Bár a fogyatékkal élőknek az átlagembernél is jobban meg kell fontolniuk, mire költsenek, nem kérdés, hogy nekik van a legnagyobb szükségük a modern kommunikációs eszközökre. A vakság a dolgoktól választ el, a siketség az emberektől – ám az utóbbin viszonylag könnyű segíteni, ha van, aki tolmácsoljon. Márpedig mostantól bárki könnyedén elsajátíthatja az egyszerűbb jeleket vagy akár a bonyolult kifejezéseket is, s ha valamit elfelejtene, a tudás mindig ott lehet a zsebében.

A mobilhasználat során korábban az SMS, vagyis a szöveges üzenetküldés volt a hallásproblémákkal küzdők számára a kommunikáció egyik legfontosabb módja. Mostanra az okostelefonokra feltölthető különböző alkalmazások révén már jóval szélesebb a paletta. A Hallatlan Alapítvány már évek óta népszerűsíti a jelnyelvet, most pedig a korábban általa létrehozott jelnyelvi szótár is letölthető okostelefonra és táblagépre. A lehetőség sokakat érint, mivel Magyarországon 60 ezerre tehető a siketek és körülbelül 300 ezerre a súlyosan nagyothallók száma.

Terjed a jelnyelvi tolmácsolás

Bartos Pál, a közhasznú nonprofit szervezet elnöke elmondta, a mostani alkalmazás első, fapados változata egy éve készült el. Ez 2500 kifejezést tartalmazott, amit a 2.0-s változatban a felhasználók igényeinek, kritikájának figyelembevételével fejlesztettek tovább. A jeleket több kameraállásból is fölvették, így a kifejezések oldalról is megtekinthetőek. A jelek emellett letölthetők, így ezt követően a szótár internetes kapcsolat nélkül is használható.

Bartos Pál megjegyezte, az utóbbi időben egyre több helyen folyik jelnyelvi tolmácsolás, például egyes színházakban is. Az lenne az ideális, ha ez a kommunikációs mód az általános műveltség részét képezné, és bekerülhetne az általános iskolákba, mert a gyerekek viszonylag korai szakaszban nagyon fogékonyak. „Azt hiszem egy integrált társadalom igazán így tud kialakulni” – tette hozzá a Hallatlan Alapítvány elnöke.

A jelnyelv önálló nyelvi státust élvez, magyar változatának hét dialektusa is kialakult. Tévhit tehát, hogy a világon mindenütt azonos jelrendszer segítségével kommunikálnak a használói. Az alapítvány munkatársai bíznak benne, hogy az okostelefonokra és táblagépekre alkalmazható jelnyelvi szótár a jövőben megkönnyíti a halláskárosultak és siketek társadalomba való biztosabb integrálódását és egyszerűbbé teszi számukra az elhelyezkedést is.



Minimális erőfeszítés

A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával létrehozott Hallatlan jelnyelvi szótár a hallóknak készült, elvégre a siketek vagy súlyos nagyothallók ismerik saját nyelvüket. Ám azon csak egymás között tudnak kommunikálni, a hallókkal már nehezen értetik meg magukat. Az okostelefon-alkalmazások közül bárki által ingyen letölthető Hallatlan szótár azonban át tudja hidalni a nehézséget. Némi odafigyeléssel többé nem fordulhat elő az a jelenet, amikor a tüdőszűrésre érkező siket házaspár, illetve a betegirányítóban ülő ápolónő hosszasan és sikertelenül próbálja megértetni magát a másikkal. A „jó napot kívánok” vagy a „kis türelmet kérek” kifejezéseket igazán könnyű elsajátítani, és a siket ügyfeleknek már ennyitől is felderül az arcuk, többé nem érzik olyan ijesztőnek és ismeretlennek a környezetüket. Ugyanez a helyzet, ha egy bankfiókban vagy egy okmányirodán legalább egy-egy ügyintéző hajlandó a minimális erőfeszítésre.

Képek és nyilak helyett

Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke halló, ám a jelnyelv már hosszú ideje érdekli. Első élményeit külföldön szerezte, útja, mint elmondta, a pszichológia és a kommunikáció problémáitól vezette a siketek világába. 2004-ben vett részt egy alapfokú kommunikációs tréningen, ott látta, hogy az oktatók csak képeket és nyilakkal kiegészített ábrákat tudtak használni. Ezek nem adták vissza a pontos mozdulatokat. Mivel videókkal és grafikával is foglalkozott, honlapot készített, amelyen már folyamatosan ismétlődő videók segítettek a jelek elsajátításában. Az alapítvány munkáját 2006 óta támogatja a Vodafone Magyarország Alapítvány.

A társadalmi felelősségvállalással foglalkozó munkatárs, Zolnai Emese utalt az anyacég filozófiájára, amely a Mobile for Good program keretében nemzetközi szinten is támogatja a mobiltechnológiának a fogyatékkal élő és más rászorulók javára való felhasználását. – A Hallatlan Alapítvány megbízható civilszervezet, hisznek a partnerség erejében, és vállalásaikat mindig magas színvonalon teljesítették – mondta a jelnyelvi szótár új, fejlettebb, 2.0-s verziójának elkészülte kapcsán.

A magyar fejlesztésű alkalmazás valóban világszínvonalat képvisel. Erre utal a számos nemzetközi elismerés, köztük az Európai Nyelvi Díj, az Év Honlapja cím vagy a World Summit Award e-Befogadás kategóriájában tavaly kiérdemelt aranyérem. – 2017-től jön a bilingvális képzés bevezetése, amelynek nem lesz egyszerű megteremteni a feltételeit. Ám a következő nemzedéknek már könnyebb dolga lesz, mint szüleiknek, mert segít az új technológia – mondta Bartos Pál.