A dán Lego Csoport nyáron kezdi meg új nyíregyházi gyárának építését - jelentette be Jens Peter Clausen a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója kedden Nyíregyházán, ahol aláírta a nagyüzem építési területét kijelölő településrendezési szerződést Kovács Ferenccel, a város polgármesterével. A 125 millió eurós, jelenlegi árfolyamon mintegy 37,5 milliárd forint költségből épülő, 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexum 2014-re készül el - mondta a cégvezető. Kiemelte: az új gyárban a termelési csúcsidőszakban 2600-3200 közötti munkavállaló dolgozhat majd. 

Jens Peter Clausen az MTI kérdéseire válaszolva elmondta: jelenleg a Lego az amerikai Flextronics üzemépületét bérli Nyíregyházán, s ott a szeptember-októberi termelési csúcsidőszakban a mintegy 200 idénymunkással együtt 1300 dolgozót foglalkoztat. Ezt a létszámot kétszeresére, két és félszeresére növelik majd meg az új gyárban 2014-től. Az új gyár 2015-ös megnyitását követően a régi épületek – amelyet jelenleg bérel a LEGO vállalat – visszakerülnek a létesítmény tulajdonosához, a Flextronics vállalathoz.

Jens Peter Clausen, ügyvezető  igazgató, az alábbiakat nyilatkozta: „A jelenlegi nyíregyházi üzem bebizonyította, hogy képes kiváló minőségű terméket versenyképes áron előállítani. A gyárépület hiányosságai miatt azonban a termelési folyamat nem felel meg a LEGO Csoport elvárásainak. A jövőbeni beruházás a hosszú távú tervek része, amely tanúsítja, hogy a LEGO Csoport szerint Nyíregyháza a megfelelő terület a DUPLO gyártásra még sok-sok esztendőn keresztül.”

Az ügyvezető igazgató megemlítette, hogy a 125 milliós eurós beruházáshoz magyar nemzeti támogatást is szeretnének kapni, s amennyiben ez megtörténik vállalják, hogy az összeget környezetvédelmi fejlesztésre, így például megújuló energiaforrások felhasználására fordítják. A befektetés fontos részét képezi továbbá a dolgozók és a látogatók biztonsága és utaztatása. Az új gyárban egy moduláris gyártóplatformon folyik majd a termelés, amelyet a legmodernebb, csúcstechnológiával ellátott berendezések fognak kiszolgálni. A dolgozók munkavédelme magas fokú prioritást élvez majd, a LEGO értékek, márka és történelem pedig bemutatásra kerül a pihenőkben, az ebédlőkben és a folyosókon.

Martin Svejda Greenfild projektigazgató közölte: Nyíregyházán a Lego mexikói gyárához hasonló nagyüzemet alakítanak ki. A 80 ezer négyzetméteres ipari komplexumban műanyag fröccsöntő üzem, illetve dekorációs, feldolgozó, elő- és végleges csomagoló részleg, 18 ezer négyzetméteres raktár, továbbá kiszolgáló létesítmények épülnek.  Jens Peter Clausen hozzátette: a Lego csoport hosszú távra tervez Nyíregyházán, s jelenleg egy 100 hektáros területet vásárol meg a gyárépítéshez, úgy, hogy mellette az átadást követő 15 éves időszakban adott legyen a lehetőség a további fejlesztésekhez is.

Az új gyár rendkívül nyitott látogatói politikát folytat majd. Az első szinten egy megfigyelő folyosó lesz, ahonnan a látogatók megtekinthetik a gyártást – anélkül, hogy a biztonságukat veszélyeztetnék. Jens Peter Clausen: „Számos megkeresést kapunk gyárlátogatással kapcsolatban, így átlagosan heti két bejárást szervezünk – óvodások, iskolások, egyetemisták és mások számára. Rengeteg gyermek látogatja a gyár területét. Már alig várjuk, hogy az új üzemben üdvözölhessük őket.”

Kovács Ferenc polgármester megemlítette, hogy 2010. novembere óta, a gazdasági minisztérium bevonásával tárgyalnak a Lego beruházásáról, s az ipari terület mellett megteremtették a műanyag szerszámkészítő szakemberek képzését is a helyi iskolákban. A gyárépítéshez az érintett szakhatóságok, köztük a megyei kormányhivatal is jelentős segítséget adtak a dán cégcsoportnak, hiszen a különböző engedélyek már rendelkezésre állnak a zöldmezős beruházás indításához.

Kovács Ferenc megemlítette még: a városban két középiskolában, körszerűen felszerelt tanműhelyekben képzik a műanyaggyártó és szerszámkészítő szakembereket, így a Lego fejlesztéséhez, és remélt hosszú távú működéséhez adott a jól képzett munkaerő is a térségben.