Nyílt levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez a bécsi Burgtheater igazgatója neves osztrák művészekkel közösen.

MTI - Mint írták, "a minisztérium egyes, különösen a magyar színházi életet érintő kultúrpolitikai intézkedései" feletti aggodalomtól vezérelve Matthias Hartmann színházigazgató felkérte Elfriede Jelinek írót, Michael Haneke filmrendezőt, Erwin Wurm szobrászt, Ewald Palmetshofer drámaírót, valamint Kathrin Röggla és Peter Turrini írókat, hogy fogalmazzák meg, mit kívánnak a jelen és a jövő magyar színháza számára.

Mint az a Der Standard című baloldali osztrák napilap honlapján pénteken közzétett levélben olvasható, Elfriede Jelinek Nobel-díjas író, drámaíró "a művészet politikai instrumentalizálása, ideológiai megfegyelmezése, a cenzúra minden formája" ellen emelt szót. Mindezek nemcsak kevéssé termékennyé és végül szegényebbé tesznek egy országot, hanem a kisebbségek elnyomásának és az ellenük irányuló erőszaknak is kedveznek - írta.

"Úgy gondolom, feltétlenül támogatnunk kell most Magyarországot, a magyar művészeket abban, hogy felléphessenek az ilyen folyamatok ellen" - fogalmazott. A szabad véleménynyilvánítás jogára és a művészet szabadságára hívta fel a figyelmet Michael Haneke. "Azok az államok, amelyek ezeket nyílt vagy burkolt cenzúrának vetik alá, megszűnnek demokráciának lenni" - írta az Arany Pálma- és Golden Globe-díjas rendező.

Erwin Wurm szobrász, az "Egyperces szobrok" alkotója "a Nemzeti Színház politikailag motivált igazgatóváltása" elleni tiltakozásának adott hangot. Ewald Palmetshofer arra kérte a magyar kormányt, "ne akarja magát megkérdőjelezhetetlenné tenni", sokkal inkább tűrje el a kérdezést, és óvja azokat a helyeket, ahol ezeket a kérdéseket felteszik.

Kathrin Röggla arra kérte a minisztert, hogy vizsgálja felül a Nemzeti Színház "politikailag motivált igazgatóváltását", és azokat az intézkedéseket, amelyek - mint írta - a független színházi szcéna "anyagi ellehetetlenüléséhez" vezetnek. Peter Turrini úgy fogalmazott: a politikának lehetővé kell tennie a színházak működését, egyebekben távol kell tartania magát tőle. "Csak diktatúrák avatkoznak be" - tette hozzá.

Konstanze Schäfer, a Burgtheater szóvivője az MTI érdeklődésére hozzátette, hogy a levelet eljuttatták az emberi erőforrás miniszterhez. A levél apropója az európai színházi tolerancia nap - mondta a szóvivő. Markus Kupferblum osztrák rendező tavaly az Újszínház vezetőváltása kapcsán hívta fel a színházi szakmát és a közönséget, hogy együtt ünnepeljék - a vezetőváltás napján - február 1-jén az első európai színházi tolerancia napot.