Van valami paradoxon abban, hogy a gazdaság és a nyugdíjrendszerek fenntartása érdekében néhol több gyermek születését ösztönzik, miközben a fiatal állástalanok száma Európa-szerte drasztikus méreteket ölt. Simonyi Gyula ökológus közgazdász, a BOCS Alapítvány elnöke szerint minden probléma mögött az elmúlt 40 évben megduplázódott emberi népességszám áll. A világban túlkínálat van munkaerőből, ez pedig közvetlen hatással van a magyar munkanélküliségre is. 

- 1960-ban 3 milliárd ember élt a Földön, 2011. október 31-én pedig a 7 milliárdot is túlléptük az ENSZ jelentése szerint. A jövőt illetően rengeteg becslésről lehet hallani, csak a két szélső értéket említve: egyes statisztikai előrejelzések szerint 2100-ra 16 milliárdan, de akár csak 6 milliárdan is lehetünk. Hogyan lehetnek ekkora különbségek az egyes becslések között? Hol lesz a növekedés tetőpontja, és mikor érjük el ezt a pontot?

- Némely matematikai modellek egyáltalán nem veszik figyelembe a valóságot: a demográfusok gyakran nem kalkulálnak az ökológiai helyzettel és az eltartóképességgel. Ezek a számítások úgy készülnek, hogy az egyes országok jelenlegi termékenységi rátáját matematikailag meghosszabbítják. Az ökológiai becslések sokkal reálisabbak. Ahogy David Attenborough "Hány ember élhet a Földön?" című remek filmjéből kiderül, a népesség növekedését elsősorban a Föld eltartóképessége határozza meg, és fordítja vissza hamarosan. 1972-ben jelent meg a Római Klub híres jelentése "A növekedés határai" címmel, melynek egyik szerzője tavaly, 2012-ben kiadott "2052" címmel egy könyvet. Ebben az elmúlt 40 év tapasztalatai alapján következtet arra, hogy mi várható a következő 40 évben, és arra jutott, hogy valószínűleg már a 8 milliárd közelében le fog állni az emberi népesség növekedés, mert olyan gyorsan tanulja az ember a fogamzásgátlást, és annyira túl van terhelve a Föld.

Az emberré válás evolúciója ma is folyik, és ennek köszönhetően az ember egyre jobban képes a nemzőképességét is felelős, tudatos módon használni. Ma még viszont közel 100 millió úgynevezett "balesetnemzés" történik évente, azaz olyan foganás, melyet a pár nem akar. Az adatokból megmutatkozik, hogy ahol a nőknek jogaik vannak, járhatnak iskolába és beleszólhatnak a sorsukba, ott lezuhan a termékenység. Ha tehát ezeket a tendenciákat nézzük, illetve az ökológiai túlterhelés egyre szorítóbb körülményeit, akkor reálisnak látszik, hogy 8-9 milliárd körül meg fog állni az emberi népességnövekedés, utána pedig csökkenés következik. Az is valószínű, hogy már a század közepe előtt bekövetkezik a tetőzés.

- Az tehát, hogy mennyien leszünk, és, hogy az jó-e vagy nem, erősen függ a Föld eltartóképességétől, attól, hogy mennyien férünk el "kényelmesen". Több milliárd ember például már most sem jut tiszta ivóvízhez. Hogyan lehet a Föld eltartóképességét kiszámolni, és hogyan befolyásolja ezt a technika, a tudomány, és a fogyasztás?

- Viszonylag jó számokra támaszkodhatunk már azt illetően, hogy mekkora a Föld eltartóképessége. Létezik egy Global Footprint Network nevű tudományos hálózat, melyben nagyon sok kutató és intézet dolgozik. 2005-ben jelent meg először egy olyan világjelentés, amely kiszámolta, hogy mekkora az eltartóképesség. Azóta állandóan finomítják a számításokat, és az adatokat. Jézus korához képest 1500 év telt el, amíg megduplázódott a Földön az emberek száma. A mostani generációknak pedig sikerült 40 év alatt megduplázni a népességet. Látnunk kell tehát, hogy történelmileg teljesen páratlan helyzetben vagyunk. Az, hogy mennyi ember fér el a Földön, viszonyítás kérdése. Ezeknél a számításoknál az ökológiai lábnyomot kell a biokapacitással, tehát a Föld eltartóképességével összehasonlítani. A tudomány, a technika révén az eltartóképesség növelhető, de eközben az erőforrások felhasználásával általában az ökolábnyom is nő. Magyar átlagszinten például csak fele ennyi ember férne el a Földön. Tehát ha valaki azt mondja, hogy elfér 7 milliárd, akkor abban az esetben van csak igaza, ha az egész emberiség hajlandó lenne a magyar átlagszint felén élni. Ez Európában rettenetesen rossz hír lenne.

- Tehát ha azon az életszínvonalon élne mindenki, mint a magyar átlag, akkor fele ennyien, 3,5 milliárdan férnénk el "kényelmesen" a Földön. Akkor most túl sokan vagyunk az eltartóképességhez képest?

- Bangladesi szinten például 15 milliárd ember is elférne, ebből a nézőpontból tehát nem vagyunk sokan, csak akkor mindenkinek bangladesi szinten kellene élni. Ha elképzeljük azt az utópiát, hogy mindenki egyenlő a Földön, nincsen nyomor meg dőzsölés, és a Föld sincs túlterhelve, akkor a jelenlegi létszám mellett a magyaroknak a mostani életszínvonal felén kellene élniük, és ide kellene még fogadniuk körülbelül 3 millió ázsiait - mivel Magyarország nagyon jó terület, az eltartóképessége két és félszerese a világátlagnak. Napjainkban Magyarország túlnépesedett, a jelenlegi szinten másfélszeresen túlterheljük a területünket, de ha lemennénk a mostani szint felére, akkor itt szabad kapacitás lenne. Ezt csak azért mondom, hogy megértsük, borzasztó elképzelések jönnek ki abból, ha elhisszük, hogy minden a legnagyobb rendben van, és nem kell tennünk a népességnövekedés ellen. Mi csak azért élhetünk úgy, ahogy élünk, mert milliárdok nyomorognak. Másfélszeresen túl van terhelve a Föld.

- Hogyan lehetne akkor az emberi népességet stabilizálni, a természeti erőforrásokat optimálisan kihasználni, és az emberi erőforrásokat maximalizálni?

- A tények elég egyszerűek. Ahol nem erőltetik a szaporodást, ott nyomban lemegy a termékenység. Mindenki azt hiszi, hogy Kínában az egyke politikával nyomták le a termékenységet. Ezzel szemben a valóság az, hogy a termékenység Kínában az egyke politika előtt zuhant le, egyszerűen csak attól, hogy Mao-Cetung terrorja megroppant és már nem tudta úgy erőltetni a szaporodást. Szerte a világon különböző korokban jellemző volt, hogy a hatalom erőltette a szaporodást, mivel, amiből túltermelés van, az olcsó. Olcsó rabszolgára, jobbágyra, proletárra, katonára pedig mindig szükség volt. A népesedés azonnal lelassul és visszafordul, amint nem erőltetik a hatalmak a szaporodást, mihelyt a nők tanulhatnak, és joguk van saját életük alakulásába beleszólni. Nem kell mást tenni, mint oktatást, fogamzásgátlás lehetőségeket és szabadságjogokat biztosítani a nőknek, és az emberiség helyzete máris jó irányba alakul.

- Másról sem hallani manapság, mint hogy mekkora problémát fog okozni, például nekünk magyaroknak, hogy kevesebben vagyunk. A magyar kormányzat is gyerekvállalásra ösztönöz, például a családbarát adórendszerrel. Tudjuk azt is, mekkora kihívások előtt áll a nyugdíjrendszerek fenntartása az öregedő generáció miatt. A gazdaságnak befektetéseket vonzó munkaerőre van szüksége, így lesz aztán több munkahely és jobb életszínvonal. Hogyan lehet akkor ezt az ellentmondást feloldani?

- Annak idején Marxék korában arról szólt a vita, hogy a tőke vagy a munka az értékteremtő. Egyik fél sem vette azonban figyelembe, hogy sem a tőke, sem a munka, hanem a természeti erőforrások bősége a döntő tényező. Ha egyszer kevés eltartóképesség jut egy főre, akkor a több gyerek több munkanélkülit jelent. A Föld nem tud ennyi embert eltartani, ezért csak még nagyobb lesz a munkanélküliség, ha többen vagyunk.

A teljes cikket a BOCS alapítvány oldalán olvashatod el.