A következő tanévtől a napközikben is indulhatnak előkészítő osztályok, de ezek továbbra is az elemi oktatás keretében fognak működni. A székelyudvarhelyi napközik többsége ilyen körülmények között már nem akarja befogadni az előkészítő osztályokat.tornaora a kanyadi elokeszito osztalyban vn 003_b
Látszólag bővül a mozgástér, de még nem tudni, hol kezdik a következő tanévet az előkészítő osztályba induló gyerekek

Az előkészítő osztály továbbra is a kötelező oktatás része lesz, és az elemi képzés keretében fog működni, de a szülőkkel történő egyeztetés után a napközikben is indulhatnak előkészítő osztályok, a rendelkezésre álló helyek függvényében.

„Az előkészítő osztályok tevékenysége egységes lesz, függetlenül attól, hogy iskolákban vagy napközikben kapnak helyet, az oktatást pedig tanítók, tanítónők végzik majd” – mondta a szakminisztériumi döntés alapján Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő. Az elkövetkező hetekben kérdőíves felmérést végeznek a szülők körében arra vonatkozóan, hogy iskolában vagy napköziben működő előkészítő osztályba íratnák gyermeküket, és ahol erre van elegendő hely, ott a napközikben is lehetővé teszik az előkészítő osztályok elindítását – mondta el a főtanfelügyelő. A gond viszont az, hogy főként a városokban működő napközik egy részében nincs elegendő hely erre. Így viszont megtörténhet, hogy hiába szeretnék a szülők napköziben működő előkészítő osztályba adni gyermeküket, az adott körzetben erre mégse lesz lehetőségük. Van még néhány tisztázásra váró kérdés, meg kell várni, hogy a beiratkozásokra vonatkozó módszertan megjelenjen – közölte Bartolf Hedvig, hozzáfűzve, hogy a témában videokonferenciát tartott az oktatási miniszter, és a jövő héten is lesz egy hasonló.

Iskolai osztályt a napközibe?
Noha az előző tanév kezdetén a napközikben dolgozó pedagógusok jó része ellenezte az előkészítő osztályok iskolákban történő indítását, most a napközik többsége nem kívánja befogadni a nulladik osztályokat. A székelyudvarhelyi napközik vezetői leginkább azt kifogásolják, hogy iskolai tevékenységgel és pedagógusokkal működő osztályokat akarnak indítani náluk. Márpedig az óvóda az óvóda, az iskola pedig iskola.
nulladik osztaly vn 009_b
Sok kérdés vár még tisztázásra, de ha a napközikben induló előkészítő évfolyam az iskolai oktatás keretében fog működni, nem pedig napközis csoportként, akkor nem szeretnének előkészítő osztályt indítani – mondta el érdeklődésünkre Koncz Melinda, a székelyudvarhelyi Eszterlánc napközi igazgatója. „Ebben az esetben jobb helyen lenne az iskolában az előkészítő osztálynak, hiszen a napközis rendszer különbözik az iskolaitól” – mondta az igazgatónő, elárulva, hogy tudomásuk szerint a hatéves gyerekek szülei inkább a napközit választanák. Az Eszterláncban lenne még szabad hely induló csoportok számára, de a jelenlegi helyzetben inkább három év alatti gyermekek számára indítanának csoportot, amennyiben az előkészületben lévő szakminisztériumi döntés ezt majd lehetővé teszi – mondta az intézetvezető.

Már nem támogatják az elképzelést
Korábban nem értettek egyet azzal, hogy az iskolákban induljanak az előkészítő osztályok, de ha már elkezdődött ez a folyamat, szeretnék, ha így is maradna, tehát az iskolákban maradnának az előkészítő osztályok, hogy a napközik tudjanak három éves kor alatti kiscsoportokat indítani – fejtette ki véleményét Bunta Göngyi, a Napsugár napközi vezetője. Az előkészítő osztályokra vonatkozóan nagyon sok kérdésben várják még a tanfelügyelőségi tájékoztatást, egyebek mellett mielőbb tisztázni kellene azt, hogy a körzetes beiratkozás értelmében az egyes napközikben működő előkészítő osztályok melyik iskolához fognak tartozni – mondta, hozzáfűzve, hogy a szülők álláspontját még nem ismerik, ezt március végéig fogják felmérni.

A napközik többségében akkor indítanának előkészítő osztályt, ha a nevelést óvónők végeznék. Hasonló véleményen volt a témában megjelent korábbi cikkünk írásakor Tóth Harsányi Éva is, a Zsibongó napközi vezetője. Az előzőnél rugalmasabbnak tartotta az új elképzelést, amely szerint napközikben is indulhatnának előkészítő évfolyamok, hiszen így a szülők is döntési joghoz jutnak. A napközis előkészítő csoportok élén viszont csak óvónőket tudott volna elképzelni.

Mit tudnak ajánlani a szülőknek a napközik, ha a szaktárca a beiratkozási módszertant csak március végére dolgozza ki, viszont a szülők is addig kell eldöntsék, hogy iskolai vagy napköziben induló előkészítő osztályba adnák gyermeküket? – teszi fel a kérdést Fancsali Éva, a Kipi-kopi napközi igazgatója. A szülők inkább a napközit választanák, de egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ezek az osztályok milyen program szerint fognak működni, például biztosítva lesz-e a délutáni foglalkoztatás, és ezt kinek kell felvállalnia – sorolta a dilemmákat. Nincs tisztázva, hogy a szülők miből választhatnak, de meg sem várhatják a pontosításokat, mert a két határidő egybeesik – mondta el Fancsali Éva.

Nem utasítják el mindenütt
A Csillagvár napköziben nem tudnának helyet biztosítani az előkészítő osztályoknak, nem is szeretnének ilyen évfolyamokat indítani, ugyanis arra számítanak, hogy a jövőben a három év alatti gyermekeket is felvehetik, és ha majd választhatnak, akkor inkább számukra indítanának kiscsoportokat – tájékoztatott Barabás Zsuzsanna igazgató. Két előkészítő osztályt csak úgy tudnának elindítani, ha megszüntetnének két napközis csoportot és leépítenének négy óvónőt – fejtette ki a napközi vezetője, hozzáfűzve, az előkészítő osztályok szétosztása helyett inkább azzal kellene foglalkozzanak központi szinten, hogy az iskolai előkészítő osztályok esetében biztosítsák a délutáni foglalkozást, illetve megoldják az ebédproblémát.

Nem tartja jónak az előkészítő osztályokra vonatkozó új döntést Péter Edit, a Villanytelepi napközi vezetője sem. Ha a napközis előkészítő osztály iskolai osztályként, iskolai személyzettel fog működni, akkor a napközi tulajdonképpen elveszíti azt a helyiséget, ahol ez az osztály működik, illetve azokat a napközis csoportokat, amelyek korábban abban a helyiségben működtek – véli. Náluk csak akkor tudnának helyet biztosítani előkészítő osztályoknak, ha nem indítanának kiscsoportokat.

A Ficánka napköziben tudnának és szeretnének is helyet biztosítani egy előkészítő osztály számára, ugyanis a tavalyi tanintézet-összevonások, illetve leépítések miatt ebben a tanévben egy napközis csoporttal kevesebbet tudtak csak indítani – tudtuk meg Antal Csillától. A napközi vezetője tapasztalataik alapján elmondta, a szülők 99 százaléka napközis előkészítő osztályba adná gyerekét, ugyanis számukra elsődleges szempont, hogy egész nap biztonságban tudják gyermeküket, de fontos az ebéd is. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy meggyőződésük: az óvoda jobban be tudja tölteni az iskola-előkészítő feladatokat, mint az elemi iskolák.