Lemondott pénteken a szlovén külügyminiszter és az egészségügyi miniszter.

Karl Erjavec, illetve Tomaz Gantar azzal indokolta távozását a kormányból, hogy Janez Jansa (Demokrata Párt, SLS) kormányfő ellen korrupciós vádat fogalmaztak meg a hatóságok. Jansa nem tud elszámolni a magánszámláján lévő 210 ezer euróval.

MTI - Erjavec és Gantar távozásával elhagyta a jobbközép kormánykoalíciót a nyugdíjasok pártja is (Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja, DeSUS).

Ugyancsak a miniszterelnököt ért korrupciós vád miatt még januárban lemondott a pénzügy- és az igazságügy-miniszter, velük a Polgári Lista nevű liberális párt vonta meg támogatását Jansától.

Jóllehet már nem áll mögötte parlamenti többség, a kormányfő nem hajlandó lemondani, és a politikai kötélhúzás több hete tart. Most azonban alakulóban van egy parlamenti többség, amely megbuktathatja Jansát.

Csütörtök este az ellenzéki szociáldemokrata Pozitív Szlovénia (PS) kormányfőjelöltté nyilvánította Alenka Bratuseket, aki tárgyalásokat kezd Jansa egykori koalíciós partnereivel. A PS, a DeSUS és a DL együtt 52 képviselőt tudhat maga mögött, amely elegendő a kisebbségbe került Jansa-kabinet leváltására. Ez egyébként csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lehetséges, ami azt jelenti, hogy nem elég, ha a parlamenti többség - a 90 fős szlovén törvényhozásban 46 képviselő - támogatja a kabinet elleni indítványt, hanem egyidejűleg az új miniszterelnököt is meg kell szavaznia.

Mindazonáltal a pénteki szlovén lapok szerint még sok idő eltelhet a bizalmatlansági indítványig: a PS potenciális partnereinek háza táján sem mindenki egyformán lelkes az új koalíció gondolatától. A politikai stabilitásra azonban minden eddiginél nagyobb szükség lenne: Szlovénia hónapok óta súlyos gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, és várhatóan az euróövezet következő országa lesz, amely pénzügyi mentőövre szorul.