Kizárja a tandíjmentességet biztosító támogatási programból az Észak-Korea-barát középiskolákat a japán kormány.

MTI - A tárcavezető azzal indokolta a lépést, hogy Phenjan továbbra is elzárkózik attól, hogy napirendre vegye a két ország közötti tárgyalásokon az Észak-Korea által az 1970-es években elrabolt japánok ügyét. Sinomura hozzátette, hogy a kabinet által elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint a japánok 52 százaléka támogatja az intézkedést - jelentette a Jiji Press hírügynökség.

Az intézkedés tíz olyan középiskolát érint, amely a kormány szerint a Japánban élő Phenjan-barát koreai származásúak szervezete, a Csongrjon befolyása alatt áll. A mintegy 150 ezres szervezet, amelynek tagjai döntően a Koreai-félsziget japán megszállása (1910-1945) alatt a szigetországba hurcolt koreaiak leszármazottai, a phenjani rezsim de facto képviseleteként is funkcionál Japánban, miután a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat.

A Csongrjon nagyjából hatvan iskolát, egy egyetemet, valamint bankokat és más intézményeket is üzemeltet a szigetországban. Észak-Korea 2002-ben elismerte, hogy 13 japánt elrabolt az 1970-es és 1980-as években, és 2008-ban ígéretet tett a kérdés kivizsgálására, később azonban elállt vállalásától. Phenjannal ellentétben Tokió továbbra sem tartja lezártnak az ügyet, amelynek rendezését a kétoldalú tárgyalások alapvető feltételének tartja.