Olaszországban a sajtó pénteken közölte az utolsó választási előrejelzéseket a két hét múlva esedékes parlamenti választás előtt. A felmérések szerint a baloldali Demokrata Párt (PD) vezette szövetség megelőzi a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga koalícióját.

MTI - Az olasz választási szabályok értelmében a február 24-25-i voksolás előtti két hétben nem publikálhatók további előrejelzések a szavazók szándékairól.
  
A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera pénteki kommentárja szerint a bal- és jobbközép közötti különbség a kampány elejétől majdnem a felére csökkent. A milánói újság pénteken hét százalékpontra tette a különbséget a PD és a Baloldal, Környezet, Szabadság (SEL) alkotta szövetség, illetve a PdL-Északi Liga között - felmérése szerint az előbbi 37,2 százalékos támogatottsággal bír, az utóbbi pedig 29,7 százalékon áll. Harmadik helyen az 5 Csillag Mozgalom (M5S) civil szerveződés áll 14,3 százalékkal, ezt a centrumpárti Monti-lista követi 9,3 százalékkal.
  
A Corriere hangsúlyozta, hogy a választások eredményét Lombardia és Szicília teszi továbbra is bizonytalanná. Ez a két tartomány adja a legtöbb szenátusi mandátumot, és jelenleg ezekben az észak-, illetve dél-olasz választói térségekben a bal- és jobbközép fej-fej mellett áll.
  
A balközép La Repubblica adatai szerint a PD-PdL vezette koalíciók között több mint 5 százalékpontos a differencia, de Silvio Berlusconi szövetsége lépésről lépésre csökkenti a távolságot. Az újság úgy látta, a szoros verseny választási patthelyzetet és "Itália kormányozhatóságát veszélyezteti".
  
A La Repubblica 34,1 százalékra tette a PD-SEL támogatottságát, 28,6 százalékra a Pdl-Északi Ligáét, továbbá 16 százalékra becsülte az M5S-t és a Monti-listát.
  
A La Repubblica szerint Berlusconi választási ígéretei - mindenekelőtt a PdL elnökének az ingatlanadó eltörlésére vonatkozó "demagóg" kijelentései - , az utóbbi tíz napban 4 százalékponttal erősítették a jobbközépet. A politikában csalódottak és bizonytalanok decemberben még 40 százalékos tábora 25 százalékra csökkent: "visszatértek a PdL-be"- írta a La Repubblica.
  
Az Il Messaggero római napilap az olasz statisztikai hivatal (Istat) adatait közölte, amelyek szerint a bal- és jobbközép között 7 százalékpontos a különbség.
  
Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap 6,6 százalékpontos távolságot mért.
  
Az újságok úgy vélték, hogy Berlusconi nehezen fogja tudni behozni hátrányát, de ahogyan eddig is tette, a választások előtti két hétben is további meglepetésekkel szolgálhat.
  
A Demopolis közvéleménykutató 1 millió 800 ezer szavazatra tette a bal- és jobbközép különbségét, hangoztatva, hogy így egyik politikai fél sem tud majd jelentős parlamenti többséget szerezni.

Az Il Secolo XIX genovai napilap igazi meglepetésnek az M5S harmadik helyezését nevezte. Az újságnak a pártot vezető Beppe Grillo úgy nyilatkozott, "ha most nem tudjuk szétrobbantani a régi pártokat, megtesszük szeptemberben. A mostani eredménnyel a kormány rövid lesz. Ősszel újabb választások lesznek Olaszországban".