A sikeres közelmúltbeli dollárkötvény-kibocsátások után - az idei évre vonatkozó adósságfinanszírozási tervvel összhangban - még további 1,5 milliárd eurónyi nemzetközi tőkepiaci forrásbevonást tervez az Államadósság Kezelő Központ - jelezte egy mai háttérbeszélgetésen Búzás László. Az intézmény vezérigazgató-helyettese megjegyezte azonban, hogy egyrészt nincs nyomás az adósságkezelőn, hogy gyorsan újra kimenjen a nemzetközi piacokra, másrészt nem eldöntött, hogy a jövőbeli forrásbevonás milyen devizanemben történjen majd meg. 

Az amerikai és európai kötvénybefektetői találkozókon részt vett Búzás tájékoztatása szerint a február közepén lebonyolított, összesen 3,25 milliárd dollárnyi amerikai forrásbevonással lényegében kimerült az az 5 milliárd dolláros kibocsátási keret (Shelf Registration), amelyet még 2011-ben két évre kapott a magyar állam az amerikai értékpapír felügyelettől (SEC), így új keretengedélyt kell kérni. Ezt az adósságkezelő március elején tervezi benyújtani és az engedélyezési folyamat több hétig, illetve hónapig is eltarthat. Ebből az következik, hogy praktikus okok miatt rövid távon nem várható újabb dolláralapú kibocsátás.

Búzás szerint nincs is nyomás az adósságkezelőn, hogy minél hamarabb teljesítse az idei évre összesen tervezett 4-4,5 milliárd eurónyi nemzetközi tőkepiaci alapú forrásbevonását. Ebből egyébként a február közepi két dollárkötvény (5 és 10 éves) kibocsátásokkal együtt mintegy 2,5 milliárd eurónyit teljesített, így tehát idénre további 1,5 milliárd eurónyi forrásbevonást tervez az adósságkezelő.

Lényeges, hogy ez a nagysikerű új Prémium Magyar Euró Államkötvényből (PEMÁK) befolyó összegen felül részt jelenti. Az adósságkezelő friss adatai szerint egyébként a PEMÁK-ból eddig összesen már több mint 1,4 milliárd eurónyit adtak el, így tehát rövidesen kimerül a második kötvénysorozatból meghatározott 500 millió eurós keret is. Az ÁKK dönthet úgy, hogy a második sorozat keretösszegét megemeli, de úgy is, hogy egy új sorozatot dob piacra.