A Jobbik elutasítja a Maliban folyó háborúban való magyar részvételt. Az ellenzéki párt már a francia beavatkozás elején leszögezte, hogy nem támogat egy, a Maliban folyó háborúban való esetleges magyar katonai szerepvállalást, hiszen az semmilyen nemzeti érdeket nem szolgál - reagált ez ellenzéki párt a honvédelmi miniszter csütörtöki bejelentésére. 

Hende Csaba tárcavezető csütörtök reggel egy sajtóbeszélgetésen közölte, hogy Magyarország tíz kiképzőtiszttel járul hozzá az Európai Unió (EU) mali missziójához. Az erről szóló előterjesztésről akár már a jövő héten dönthet a kormány. A hat mesterlövészből, három egészségügyi szakemberből és egy összekötő tisztből álló kiképzőcsoport március környékén utazhat Maliba.

Gyöngyösi Márton és Németh Zsolt jobbikos politikusok az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményükben úgy fogalmaznak: ellenzik, hogy Magyarország támogatja Franciaország "megkérdőjelezhető beavatkozását, amely egyes vélemények szerint inkább az országban megtalálható uránium-, illetve aranylelőhelyek feletti francia ellenőrzést szolgálja".

Az ügy tisztázása érdekében a Jobbik kezdeményezte a Külügyminisztérium tisztségviselőinek meghallgatását a külügyi és a honvédelmi bizottságok együttes ülésének keretein belül.