A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának hat katonája utazik márciusban fél évig tartó külszolgálatra Maliba, hogy ott a francia vezetésű EU-misszió keretében mesterlövészek kiképzésében vegyen részt - tájékoztatta a dandár kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-t. 

Markovics Zita közölte: az egy tisztből, három altisztből és két honvédból álló csoport minden tagjának sokéves szolgálati múltja van. A nyugat-afrikai országba utazók már túl vannak a kötelező fizikai-pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon, megkapták a szükséges védőoltásokat is.

Szolnoki kiképzésük során sajátítottak el hadszíntéri és egészségügyi ismereteket, meg kellett tanulniuk a béketámogató műveletek alapvető jogi sajátosságait, a civilek és katonák közötti együttműködés összetevőit, pszichológiai tréningen, műszaki felkészítésen és lőgyakorlatokon vettek részt, valamint francia nyelvből is kaptak felkészítést. A csoport valamennyi tagja beszél franciául vagy angolul - idézte a kommunikációs tiszt a közleményben Enyedi Attilát, a felkészítésért felelős őrnagyot.

A katonák felkészítése jelenleg a debreceni Kossuth laktanyában és a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison zajlik, ahol a lőelméleti, fegyverzettechnikai foglalkozásokon és a lőgyakorlatokon kiemelt szerepet kap az oktatásmódszertan.