Ma tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Millenáris Teátrumban. Ez lesz a kormányfő tizenötödik értékelője, amelyet több médium, köztük a Duna és a Kossuth Rádió is élőben közvetít.


A Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit.

Tavalyi beszédében Orbán Viktor kijelentette: a kabinet kész küzdeni, ha kell, de megegyezni is, ha az ország érdeke megkívánja. Azt is mondta, hogy kormánya vállalkozásának első szakasza lezárult, Magyarország új alapokon áll.

Ezek után, persze az idei évértékelő beszéde nem szólhat másról, mint üres sallangokról. Ugyanis az utóbbi pár évben Magyarország, nemhogy fejlődött volna, hanem hanem sokkal inkább mélyült a szakadék a mély szegénységben élők és a totál-gazdagok között.

Létrehoztak néhány ezer munkahelyet, ezzel szemben néhány százezer munkanélkülit termeltek ki. Néhány szűz vállalkozást létesítettek Magyarországon, ezzel szemben 300.000 kis és középvállalkozót csináltak ki anyagilag.

De mit is várhatunk ma Orbántól. Üres sallangokat. Alaptalan bölcselkedéseket. Egy kis nép lélek simogató dumát és persze másra mutogatást. Az Unióra, az IMF-re, a pénzügyi háttérhatalmi szektorra. Az összeesküvés elméleteket gyártók, hűen rettegett keresztes lovagjaira. 

De hallunk majd ígéreteket bőven: hogy így lesz, meg úgy lesz. Ezt csinálnak meg azt csinálnak. Már fel is építették ennek az alapjait csak mi (hülyék - gondolja magában) még nem tudjuk felfogni. Átalakítottak, reformáltak, létrehoztak, megcsináltak olyan dolgokat, amiből (ha megint ők kerülnek hatalomra) esetleg lesz valami. 

Orbán Viktor mai évértékelő beszéde tele lesz feltételes ragokkal, amire érdemes lesz oda figyelni. A ha, mondjuk, tegyük fel, esetleg, talán, lehet, és a többi szópótló szavak zuhatagában meg is szédülünk kicsit. De az a helyzet, hogy csupán reményt ad, egyebet semmit. 

A feltételes mód majdnem egyenlő a nullával. Csak van, hogy legyen. Na ilyen lesz az idei évértékelő. Egyenlő a nullával. És ez támpont lesz az ellenzékieknek, hogy jól kivesézzék a Fideszt.