Letartóztatták hétfőn este Teherán volt főügyészét, akit azzal vádolnak, hogy köze volt három, 2009-ben bebörtönzött ellenzéki halálra kínzásához.

MTI - Szaíd Mortazávi akkor Teherán főügyésze volt, s az ő hatáskörébe tartozott az egyik börtön feletti felügyelet. Ebben a büntetés-végrehajtó intézetben halálra kínoztak több olyan embert, akit a 2009-es elnökválasztás után szervezett kormányellenes tüntetések során vettek őrizetbe.

Az ellenzéki tüntetők azt állították, hogy Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnök választási csalásnak köszönhette újabb mandátumát. Mortazávit az államfőhöz közel állónak tartják, s a reformpárti erők hevesen bírálták őt önkényeskedései miatt. Sokan a "sajtó mészárosának" titulálták, mivel jelentős szerepet játszott több reformszellemű sajtótermék bezárásában és újságírók tucatjainak a letartóztatásában.

Mortazávi mostani letartóztatásának hátterében azonban teheráni megfigyelők szerint inkább az áll, hogy a volt főügyész a hatalmi ellentétek egyik központi figurája. Régóta feszült a viszony Ahmadinezsád és az igazságszolgáltatás között. A bírák azzal vádolják az államfőt, hogy semmibe véve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.

Ahmadinezsád tábora erre azzal vág vissza: az igazságszolgáltatás eszköz politikai ellenfeleinek a kezében arra, hogy eljárás alá vonják az elnök híveit. De súlyos ellentétek feszülnek az államfő és Ali Laridzsáni parlamenti elnök között is. Ennek egyik megnyilvánulása volt, hogy a törvényhozó testület vasárnap visszahívta tisztségéből Abdul-Reza Sejk ol-Eszlami munkaügyi minisztert, akit korábban Ahmadinezsád szenvedélyesen védelmébe vett.

Az elnök korábban azzal vádolta meg a parlamentet, hogy szabotálja munkáját és kormányát. Ezt egy videofelvétellel akarta bizonyítani, amely a parlament elnöke, Ali Laridzsáni fivéreinek titkos üzelmeit leplezte volna le. Laridzsáni - aki az elnök egyik legkíméletlenebb kritikusa - megvádolta Ahmadinezsádot, hogy a testvéreiről készült videóval valójában őt akarta megzsarolni.

A házelnök szerint Ahmadinezsád az "ilyen maffia-módszerekkel, elnökhöz méltatlanul" cselekszik. A konfliktus végül az elnök kudarcával végződött: a parlament több mint 70 százalékos többséggel szavazta meg a munkaügyi miniszter menesztését. Ennek tükrében is figyelemre méltó Szaíd Mortazávi mostani letartóztatása, hiszen őt éppen a menesztett tárcavezető nevezte ki tavaly a társadalombiztosítási hivatal élére.