A tél végére hatmillió honfitársunk szenved D-vitamin-hiányban, amit az orvosok az egyik legkomolyabb népegészségügyi problémának tartanak.

Egészségügyi vészhelyzetre figyelmeztet a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület. Az ok: a magyar lakosság D-vitamin-hiánya elérte a kritikus szintet.

Ez a vitamin nemcsak a csontok fejlődésében játszik szerepet, de a szervezet védekezőképességét is javítja. A helyzet különösen a tél vége felé válik tragikussá: a napfényhiány miatt a szervezet legyengül, és nő a hajlam a cukorbetegségre vagy a depresszióra.

– Az egészséges D-vitamin-szint télen – napsütés híján – csak mesterségesen tartható fenn – magyarázta dr. Takács István, az orvostársaság elnöke. – Bár a tojás sárgájában sok a D-vitamin, ebből legalább napi 16-18 darabot kellene megennünk az elégséges vitaminszinthez, ami nyilvánvalóan lehetetlen. Az pedig tévhit, hogy a tehéntejben olyan nagy mennyiség lenne. A magyarok ráadásul nagyon kevés tengeri halat esznek, így azzal sem tudják pótolni a vitamint. A számok drámaiak: a magyarok ilyenkor a szükséges D-vitamin alig 4 százalékához jutnak hozzá. Ez az átlagos élettartamot két-három évvel rontja.