Gyárfás Gábor Ferenczy Noémi-díjas grafikusművésznek IV. Privátplakát címmel harminc régi és új plakátjából nyílik kiállítása csütörtökön az Újlipótvárosi Klub-Galériában. 

A tárlatot tíz éve három-négyévente rendezem meg privát plakátjaimból, kulturális- és történelmi évfordulókra készített munkáimból - mondta Gyárfás Gábor az MTI-nek.

A kiállítás két részből áll. Az egyikben 15-16 plakát szerepel, ezek az utóbbi két-három évben készültek, köztük a Wallenberg-évforduló, Radnóti Miklós 100. születésnapja, az emlékezés az oroszországi Katinyban (Katyn) történt gyilkosságokra, az Égi testek, földi testek című, vagy a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából készült napfényben fürdő, kavicsokat ábrázoló plakát.

A művész elmondta, hogy a második részben a szívéhez közel álló lapjait teszi ki, köztük a római ösztöndíja alatt felfedezett, emberkéz faragta köveket, a Forum Romanum oszlopfő maradványát vagy a via Giulia vízköpőit megörökítő plakátjait. Látható lesz az 1956-os forradalomra és a New Yorkot 2001. szeptember 11-én ért terrortámadásra emlékező grafikája is.

A plakát közösségi műfaj, ám Gyárfás Gábornak ez már a negyedik privátplakát kiállítása. Kiemelte, hogy a több mint százéves plakátművészet mint grafikai műfaj átalakulóban van. "A kommunikáció felgyorsult, az internet és a tévéreklámok korát éljük, maradna az utca, de azt az óriásplakátok foglalják el. Nincs megrendelőm, de izgatnak az események, meg akarom mutatni, mit érzek és gondolok bizonyos dolgokról. A plakátot nem lehet elfelejteni, ezért csinálom magamnak" - fejtette ki.

Gyárfás Gábor 1972-ben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskola grafikusi szakán, mestere Kass János volt. Legalább száz, utcán megjelent filmplakátot tervezett. Alapító tagja a Belvárosi Művészek Társaságának és tagja a 2005-ben alakult Magyar Plakát Társaságnak. A kiállítás március 2-ig látogatható.