Egy hét múlva, február 11-én elkezdődik Hargita megyében az egységesített próbaérettségi, a vézgős diákoknak az érettségihez hasonló körülmények és szigor mellett kell számot adniuk tudásukról.

 Közzétette a Hargita Megyei Tanfelügyelőség az egységes próbaérettségi naptárát, a vizsgasorozat február 11-én a tételsorok összeállításával kezdődik. A vizsgatételek megyei szinten egységesek lesznek, és a vizsgák napján kapják meg a középiskolák. A próbaérettségi vizsgasorozat február 18-án a kompetenciapróbákkal veszi kezdetét, ezek március 1-jén érnek véget, majd március 4–7. között lezajlanak az írásbelik is, elsőként román nyelv és irodalomból, majd magyar nyelv és irodalomból, amit a szaknak megfelelő kötelező, illetve választott tantárgy követ. A dolgozatokat március 5–22. között javítják ki, majd kifüggesztik az eredményeket a tanintézetekben. A vizsgasorozat eredményeinek kiértékelését március 25–29. között mutatják be a középiskolákban, a vizsgatantárgyakból tartandó tanórákon, osztályfőnöki órákon, valamint szülői értekezleteken egyaránt megvitatják ezeket, és a tanfelügyelőséghez is beküldik a jelentéseket – áll a megyei tanfelügyelőség tájékoztatójában. A próbaérettségi tételsorai és a vizsgaidőpontok is egységesek megyei szinten, a vizsganapokon rövidített tanórák és szünetek lesznek, az elmaradt órákat később be kell pótolni.

Azért, hogy a végzősök szokják a vizsgakörülményeket, a tanfelügyelőség kérte a középiskolák vezetőit, hogy ahol van rá lehetőség, megfigyelőkamerákat is szereljenek fel a vizsgatermekben – tájékoztatott Bartolf Hedvig főtanfelügyelő. A tanfelügyelőség pontosabb eredményeket vár az egységesített próbaérettségitől, mint az előző félév végén megszervezett próbaérettségitől, és remélhetőleg az azon mért 33,11 százalékos átmenési aránynál magasabb lesz ezúttal a sikeresen vizsgázok hányada – mondta el Bartolf Hedvig. Az első félévi próbaérettségi előtt nem volt idő ismételni, de már egyre több jelzést kapnak a középiskolákból, hogy elkezdték a tananyagismétléseket és elkezdődtek a felkészítők is, így remélhetőleg jobbak lesznek az eredmények is – fejtette ki a főtanfelügyelő.
Forrás.szekelyhon.ro