Az elmúlt évben tovább csökkent Hargita megyében a gépjárművezetői engedélyért folyamodók és vizsgázók száma – derül ki a gépjármű-bejegyzési és -vezetői engedélyeket kibocsátó közszolgálat adataiból.
soforsuli_udvarhely_01_b
Tavaly növekedett a sikeresen vizsgázók aránya


Néhány éve már, hogy folyamatosan csökken a jelentkezők száma a gépjárművezetői engedély megszerzésérét kiírt vizsgákra Hargita megyében. A 2012-es adatok szerint a jogosítványokat kibocsátó közszolgálatnál 13 880 személy jelentkezett a számítógépes elméleti vizsgára, ez kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 15 347-en voltak – derül ki az intézmény által elkészített összesítésből. A csúcsidőszak 2008-ban volt, amikor a vizsgára jelentkezők száma meghaladta a 20 ezret is, 2010-re ez már 18 ezerre csökkent.
Szinte változatlan volt az elméleti vizsga sikerszázaléka tavaly az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva: a jelentkezők 46,38 százaléka, 6437 személy vette sikerrel ezt az akadályt. 2011-ben az arány 46,92 százalékos volt. Összesen 6669 személy vizsgázott az elméleti próbán túljutva vezetésből is, közülük 4798-an ezt a feladatot is jól teljesítették. Így a 13 880 jelentkező 34 százaléka jutott végül gépjárművezetői engedélyhez, ez pedig a 2011-es eredményekhez viszonyítva majdnem 6 százalékkal jobb teljesítményt jelent, 2011-ben ez az arány 28,17 százalék volt.
Tavaly a közszolgálatnál 12 075 forgalmi engedély bocsátottak ki, ez kevéssel meghaladja az egy évvel korábban jegyzett adatot. Jóval nagyobb volt viszont a jogosítványok cseréjekor kiadott, a gépjárművezetést ideiglenesen engedélyező bizonylatok száma, a 10 754 ilyen dokumentum több mint kétszerese a 2011-es számnak. Ez a növekedés elsősorban a jogosítványcsere körülményei szigorításának tulajdonítható, tavaly novemberben és decemberben ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés.
Továbbra sincs magyar nyelvű vizsgateszt
2009-ben, a számítógépes vizsgáztatás beindítása után sikerült bevezetni azt az informatikai rendszert, amely nemcsak románul, hanem összesen öt nyelven, köztük magyarul is lehetővé teszi a vizsgázást a gépjárművezetői engedélyek megszerzése érdekében. Egy akadály azóta sem hárult el a magyarul vizsgázók elől: az országos szakhatóság világhálós honlapján továbbra is csak román nyelven érhetők el azok a tesztoldalak, amelyeken ellenőrizhetik tudásukat a vizsgára készülők.
Forrás: szekelyhon.ro