Magyarország egy 5 és egy 10 éves dolláralapú államkötvényt tervez kibocsátani és az előzetes felár az irányadó amerikai államkötvények felett rendre 345 bázispont, illetve 355 bázispont körüli lehet - közölte piaci forrásokra hivatkozva a Reuters IFR szolgáltatása. Közben az Államadósság Kezelő Központ közleményében megerősítette, hogy mandátumot adott négy globális nagybanknak a kibocsátás lebonyolítására. A forint erősödni kezdett a hírre. 

A hírügynökség tudomása szerint mindkét papír benchmark méretű lesz (azaz legalább 1 milliárd dollár keretösszegű). A kibocsátást a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs bonyolítja le.

Az 5 éves dolláralapú államkötvény hozam tegnap 0,84%-on zárt, míg a 10 éves 1,95%-on, így a megadott előzetes felárak alapján a két kötvényt 4,30% körüli, illetve 5,5% körüli éves kamat mellett tudná eladni a magyar állam. Ezek rendre kb. 20, illetve 50 bázisponttal alacsonyabbak, mint amelyet három héttel ezelőtti elemzésünkben hozzávetőlegesen becsültünk a kibocsátás kamatlábaként.

Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára ma reggel úgy nyilatkozott, hogy az állam kivár a legjobb pillanatig a kibocsátással, de a döntést az adósságkezelő, illetve a kibocsátást szervező bankok közösen határozzák meg. A fenti hír alapján tehát a döntéshozók úgy ítélték meg, hogy most van itt a legjobb pillanat.

Az ÁKK közben kedd délelőtt közölte, hogy "mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátás Magyarország részére történő megszervezésére". "A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor" - tette hozzá.

Terv és valóság

Az ÁKK éves finanszírozási terve szerint az államnak idén 5,1 milliárd eurónyi devizaalapú törlesztési kötelezettsége van, amelyből 4-4,5 milliárd eurónyit nemzetközi piaci devizakötvény-kibocsátással szeretne refinanszírozni. Amint azonban januári elemzésünkben rámutattunk: ehhez a tervhez képest akár jelentősen másként is alakulhat a tényleges forrásbevonás szerkezete. Ennek oka egyrészt az, hogy a lakosságnak szánt, de az intézményi szereplők által elkapkodott eurókötvényből a tervezetthez (400 millió euró egész évben) képest már most sokkal több folyt be (kb. 1 milliárd euró idén). Emellett az is lényeges, hogy az állam devizaalapú betétállománya tavaly év végén 3,2 milliárd eurót tett ki, amelynek részleges felhasználása szintén segíthet az idei évi devizaalapú törlesztésekben.

A mai kibocsátásokkal a magyar állam feltehetően igyekszik annyi forrást bevonni, amennyit csak az ésszerű hozamszintek mellett be tud vonni. Ez amellett, hogy növeli a magyar állam devizaalapú adósságfinanszírozásának biztonságát (és ezzel hozzájárulhat a magyar eszközárak erősödéséhez), magabiztosságot is adhat magyar gazdaságpolitikának ("pénz a zsebben") a tavaszi jegybanki személyi és monetáris politikai változásokkal kapcsolatban.

Elkapkodhatják az ötéves magyar dollárkötvényeket

Előzetesen nagy kereslet mutatkozik az új magyar dollárkötvényekre - mondta a Napi Gazdaságnak Anton Hauser, az Erste Sparinvest alapkezelője. A szakember komoly kibocsátásra számít, szerinte 3-4 milliárd dollárnyi papírt adhat el Magyarország.

Komoly érdeklődés mutatkozik a magyar dollárkötvényekre azok után, hogy kedd reggel megnyitották az ajánlati könyveket - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Anton Hauser. Az Erste Sparinvest alapkezelője szerint Magyarország továbbra is abból profitál, hogy nagy az érdeklődés a feltörekvő piaci kötvények iránt, a mostani kibocsátással és a Prémium Euró Magyar Államkötvényekkel (PEMÁK) biztosítható az ország idei 4-5 milliárd eurós devizaszükséglete.

Mint arról délelőtt beszámoltunk, az ötéves dollárkötvényekre a hasonló futamidejű amerikai papírok felett 345 bázispontos felárat fizetne Magyarország, míg a tízéves papírokra 355 bázispont lehet a felár. Hauser szerint jelenleg az ötéves kötvények esetében látszik komolyabb érdeklődés a piacon, de ez még változhat a nap második felében. A szakember azt gondolja, hogy már ma lezárhatják a kibocsátást, hiszen a magyar befektető roadshow múlt keddi lezárása óta mindenki készült a kibocsátásra.

Most úgy látjuk, hogy nagy kibocsátás lehet a mai, 3-4 milliárd dollár értékben adhat el kötvényeket Magyarország - mondta Hauser. Korábban a piaci szakemberek 2-3 milliárd dolláros kibocsátásra számítottak. Az Erste Sparinvest alapkezelője szerint idén elképzelhető még egy magyar devizakötvény euróban vagy más devizában, például svájci frankban, azonban előtte vélhetően kivár majd az ÁKK, hátha esetleg még kedvezőbbre fordul a nemzetközi hangulat.