Az amerikai külügyminisztérium munkatársainak segítségét kérte az Egyesült Államok erősebbé és a világ békésebbé tételében helyi idő szerint hétfő reggel John Kerry amerikai külügyminiszter, amikor először jelent meg új munkahelyén, a minisztérium épületében.

MTI - Kerry az amerikai diplomáciai szolgálat több száz munkatársához szólva méltatta közvetlen hivatali elődjét, Hillary Clintont és egyúttal a korábbi külügyminiszterre, Condoleezza Rice-ra is utalva tréfásan megkérdezte: "A kérdés most azt, hogy nyolc év után képes-e egy férfi elvezetni a külügyminisztériumot". Hozzátette, hogy "nagy tűsarkú cipők" nyomában kell lépnie.
  
Az új amerikai külügyminiszter megköszönte az őt kinevező Barack Obamának a bizalmat és kijelentette, hogy az elnök politikája helyreállította Amerika jó hírnevét és méltó helyét a világban. Hangoztatta, hogy feladatát "a tisztesség és az igazságosság" jegyében kívánja ellátni, amihez mind a saját, mind Obama elnök nevében a külügyminisztérium munkatársainak segítéségét kérte. Kerry az amerikai diplomácia alapelveinek és általános céljainak hangoztatása mellett konkrétan egyetlen válságövezetre sem tért ki.
  
Bemutatkozó beszédében ugyanakkor hangsúlyos helyet kapott az amerikai külképviseletek dolgozóinak biztonsága. Leróva kegyeletét azok emléke előtt, akik a diplomáciai szolgálat teljesítése közben életüket vesztették - köztük említette a bengázi terrortámadás négy halottját - ígéretet tett arra: nem hagyja, hogy "hazafiasságukat elhomályosítsa a politika". Megfogadta, hogy miniszteri tevékenysége során mindig megkülönböztetett figyelmet szentel majd a biztonságnak.
  
Kerry, akinek apja diplomata volt, felmutatta első diplomáciai útlevelét, amelyet 11 éves korában állítottak ki a számára. Felidézte, hogy gyerekkorában az okmányt felmutatva átbiciklizett Berlin keleti szektorába, és látva az ottani "merevséget és elhagyatottságot", már akkor felfogta "a szabadság értékét".
  
John Kerry 28 éven át volt az amerikai szenátus tagja, ahol az elmúlt négy évben ő állt a külügyi bizottság élén. Az új amerikai külügyminiszter 2004-ben a Demokrata Párt elnökjelöltje volt.