Úgy tűnik, hogy a Plútó egyik legkisebb holdja a Vulkán nevet viselheti. 

Több héten át tartó online szavazás után hétfőn lezárult a verseny, melynek során a Plútó két legkisebb holdjának – P4 és P5 – nevét keresték.

Magyar idő szerint este hat órakor lezárták a szavazást, mely február 11. óta összesen 450 ezer 324 voksot gyűjtött be. A Star Trek-színész William Shatner által javasolt Vulkán egyértelmű győztes lett. A Vulkán 174 ezer szavazatot kapott, második helyen a Kerberosz végzett közel 100 ezer szavazattal.

A Vulkán kései javaslatként érkezett a holdak nevét kutató versenyben, és akkor szerzett elsőbbséget, amikor Shatner – James T. Kirk kapitány karakterére építve – Twitterén propagálta az elnevezést. A népszerű sorozatban Kirk kapitány félvulkáni elsőtisztje, Spock otthonaként szolgáló Vulkán nemcsak a Star Trek kitalált világa. A római mitológiában a tűz istenének neve (Vulkanusz), és a SETI szakemberei ezen utóbbi miatt adták hozzá a listához.

Ezek a szavazatok nem jelentik szükségszerűen azt, hogy a P4 és P5 biztosan a Vulkán és Kerberosz nevet kapja. A SETI a győztes neveket beajánlja a Nemzetközi Csillagászati Egyesületnek, a holdak elnevezéséért felelős szervezetnek. Az eredményeket fontolóra veszik, de a végső szó mindenképpen az övék.

A Plútónak öt holdja van, melyről a csillagászoknak jelenleg tudomásuk van. Először 1978-ban kapták lencsevégre a legnagyobbat, a Kharónt, majd 2005-ben a Hubble segítségével két másikat is felfedeztek: ezek a Nix és a Hidra. A P5-öt 2012-ben figyelték meg szintén a Hubble-lel, a P4-et pedig 2011-ben. Mindkét hold csak 20-30 kilométer átmérőjű.