Mikor valaki azt mondja, hogy nem fogyaszt tejtermékeket, kicsit marsbélinek nézem, annál is inkább, mert én sajt nélkül nem bírnám ki a földi létet. 

Aztán felvetődik bennem a kérdés, hogy ha nem tejtermékből, akkor miből és hogyan építi be szervezetébe a napi kalciummennyiséget az, aki mellőzi táplálkozásában a tejtermékeket.

Az elmúlt években a tejipari cégek reklámjainak száma az egekbe szökött, mondván, az ő termékük a leghatásosabb az egészséges csontok megmaradásáért vívott „harcban”. Ugyan a tejben tényleg megtalálható a kalcium, mégis számtalan olyan növényi eredetű táplálék van, melyről kevesen beszélnek.



A csontok karbantartásához 1000-1200 milligramm kalciumot kellene ennünk naponta. Bármilyen étrend szerint éled mindennapjaidat, minden étkezésnél két-három kalcium-dús táplálékot kellene enned, hogy minél távolabb kerülj a csontbetegségektől. Ellentétben a tejjel, a növények a kalcium mellett C- és K-vitamint, ásványi anyagokat, káliumot, valamint magnéziumot tartalmaznak, melyek – egyebek mellett – szintén a csontra hatnak.

Ha már végképp száműzöd táplálkozásodból a tejet, akkor legalább az alábbi növényekből egyél többet!

Kelkáposzta – 1 bögrében 180 milligramm
Kendertej (kenderből desztillált vízzel turmixolva nyerik) – 1 bögrében 460 milligramm
Narancs dzsúsz – 1 bögrében 300 milligramm
Tahini (szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból) - 1 evőkanálban 65 milligramm
Bab – 1 bögrében 120 milligramm
Szójabab – 1 bögrében 175 milligramm
Brokkoli – 1 bögrében 120 milligramm
Nyers édeskömény – 1 termésben 115 milligramm
Feketeribizli – 1 bögrében 62 milligramm
Aszalt sárgabarack – 1 bögrében 70 milligramm
Füge – 1 bögrében 240 milligramm
Articsóka – 1 közepes termésben 60 milligramm
Pirított szezámmag – 100 grammban 110 milligramm