Manusehr Mottaki volt iráni külügyminiszter bejelentette, hogy ő is indul a júniusi elnökválasztáson, amelyet valószínűleg konzervatív jelöltek ádáz vetélkedése jellemez majd.

MTI - Miközben Iránt továbbra is leköti az atomprogramjáról folyó, máig eldöntetlen vita, a Mahmúd Ahmadinezsád elnök és a legfőbb vezetőhöz, Ali Hamenei ajatolláhhoz hű vetélytársai között dúló harc azzal fenyeget, hogy gyengítheti a teokratikus államrend legitimitását.

"Olyan tervvel fogok előállni, amely megfelel a legfőbb vezető (Hamenei) hitelveinek és a nép követeléseinek, hogy az iszlám köztársaság nevével működő kormányban az elnök több legyen a néppel együttérző személynél, és többet tegyen, mint csupán a jövőre vonatkozó ígéretek" - írta Mottaki a honlapján abban a keddi üzenetben, amelyben bejelentette indulását az irániaknak.

Annak jeleként, hogy Mottaki alkalmasint nem mindenben ért egyet Hameneivel, honlapjának egy januári bejegyzésében bírálta az iráni nukleáris tárgyalók "durva" javaslatait. Diplomaták és elemzők szerint Szaíd Dzsalíli iráni főtárgyaló kihívó álláspontját szilárdan támogatja Hamenei, akié a végső szó nukleáris és más állami politikai kérdésekben.

Mottakit a konzervatív Ali Laridzsáni parlamenti elnök szövetségesének tekintik, aki a 2005-ös választáson alulmaradt Ahmadinezsáddal szemben. Kettejük között azóta is élénk a rivalizálás. Mottaki öt éven át állt a külügyi tárca élén, mígnem az államfő 2010 decemberében menesztette.

Az elnök és a parlament közötti harc az utóbbi hetekben hevesebbé vált, miután Ahmadinezsád nyíltan megvádolta Laridzsáni családját azzal, hogy helyzetüket pénzügyi előnyök szerzésére használták fel. A Hamenei-hívek igyekeznek véget vetni a náluk nacionalistább Ahmadinezsád hatalmának és befolyásának, mert attól tartanak, hogy a jelenlegi elnök olyan jelöltet fog támogatni, aki gyengíteni akarja a klérus és a legfőbb vezető befolyását.

Az iráni média szerint ilyen jelölt lehet Eszfandijár Rahim Masei, Ahmadinezsád volt tanácsadója, aki a konzervatívok szerint "deviáns" hatással van az elnökre. Ahmadinezsád két elnöki időszak után harmadszor már nem indulhat a tisztségért. Masei indulásáról még nem hangzott el hivatalos megerősítés.