A szívinfarktus típusos tünete a mellkasi szorító érzés, ami általában állba, nyakba, karba vagy akár a kisujjba is kisugárzik. Magyarországon átlagosan 3,5 óra az ún. hezitációs idő. 

Magyarországon évente 20 ezer szívinfarktusos eset ismert. Ma hazánkban átlagosan 3,5 órát várunk, mire orvoshoz fordulunk, de előfordul olyan eset is, hogy 24 órát is vár a beteg. Figyelemfelhívó kampány indult a szívinfarktus megelőzése érdekében.

Prof. Dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a Ma reggelben elmondta: a szívinfarktus típusos tünete a mellkasi szorító érzés, ami általában állba, nyakba, karba vagy akár a kisujjba is kisugárzik, de van, hogy gyomorszájfájdalmat érzünk. Hozzátette: a legfontosabb, ha nem múlik a fájdalom, és ehhez verejtékezés, légszomj társul, muszáj azonnal orvoshoz fordulni, ugyanis az első néhány órára esik a legtöbb hirtelen szívhalál.

Mint mondta, minden egyes infarktus esetében körülbelül 20-30 százalékos valószínűséggel következhet be hirtelen szívmegállás. Klinikánk tapasztalatai szerint az esetek 10-20 százaléka nagyon késői, de legalább a fele megkésett – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla.

A kardiológusok elnöke szerint a betegnek nem feladata diagnózist megállapítani, nem szűnő fájdalom esetén mindössze az Országos Mentőszolgálatot kell hívnia.

Dr. Merkely Béla elmondta: az elmúlt 15 évben 5 évvel nőtt a várható élettartam, és ha el tudnánk érni azt, hogy ezt a 3,5 órás hezitációs időt lecsökkentsük 1 órára, akkor az infarktus halálozását 50 százalékkal fogjuk tudni csökkenteni.