Összességében már 900 ezren vannak külföldön, és ebből több mint 150 ezer ember az utóbbi egy hónapban hagyta el az országot. A humanitárius helyzet romlik.

MTI - Rekordszámban menekülnek külföldre Szíriából az emberek - közölte kedden az ENSZ egyik illetékese.

- Összességében már 900 ezren vannak külföldön, és ebből több mint 150 ezer ember az utóbbi egy hónapban hagyta el az országot. A humanitárius helyzet romlik. A háborús felek ragaszkodnak a katonai logikához, ami további áldozatokhoz és romboláshoz vezet - mondta a Biztonsági Tanácsban Jeffrey Feltman, a világszervezet politikai ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettese.

A háború szektariánus színezetet kapott, átitatja az alkalmat kihasználó bűnözés, és súlyosbítja a helyzetet a külföldi harcosok és szélsőséges csoportok jelenléte, akárcsak a kormánypárti sabiha milícia egyes akciói - mondta a diplomata. Feltman szerint az ENSZ "rendkívül aggasztónak" tartja a helyzetet. A pusztító katonai spirál ereje egyre nő, és azzal fenyeget, hogy az örvény beszippantja a szomszédos államokat, s leginkább Libanon miatt kell aggódni - jelentette ki.

A több millió belső menekült közül az ENSZ a felkelők által ellenőrzött északi területen nélkülöző 3 millió embert éri el legnehezebben segélyekkel annak ellenére, hogy a törökországi határátkelők nagy része a Szíriai Szabad Hadsereg kezén van. Az ENSZ ügynökségeinek be kell tartaniuk a közgyűlési határozatokat, amelyek megkövetelik az adott kormány hozzájárulását ahhoz, hogy az ország területére segélyt vigyenek be. Ez alól csak a Biztonsági Tanács határozata adhat felmentést. A szíriai kormány az engedélyt csak azokon a határszakaszokon adta meg, amelyek az ellenőrzése alatt állnak Libanon és Jordánia irányában.