Egyiptomban csütörtöktől fokozottabban ügyelnek az ellenzéki vezetők biztonságára, miután több radikális muzulmán vallási vezető fatvával, halálos ítélettel sújtotta őket.

MTI - Az egyiptomi kormányfő és a Muzulmán Testvériség - amely az elmúlt hónapok választásai nyomán az ország vezető erejévé vált - elítélte a fatvákat és a főügyész vizsgálatot indított az egyik ilyen vallási vezető ellen.
 
Általános az aggodalom Egyiptomban, hogy egyes ellenzékiek a tunéziai ellenzéki politikus, Sokri Belaid sorsára juthatnak, aki szerdán életével fizetett az iszlamisták bírálatáért.
 
Egyiptomban a hatalomhoz közel álló konzervatívok körében dühöt váltottak ki az iszlamista Mohamed Murszi államfő ellen január óta tartó tömegtüntetések. A kormányerőkkel történt összecsapásoknak halálos áldozatai is voltak. Murszi környezete és a Muzulmán Testvériség bűnözőknek, banditáknak kiáltották ki a tüntetőket és azzal vádolják az ellenzéki politikusokat, hogy szemet hunynak az erőszak fölött, sőt, még táplálják is azt Murszi gyengítése érdekében.
 
Néhány jól ismert radikális vallási vezető a múlt héten kinyilatkoztatta, hogy az iszlám törvényt kell alkalmazni a zűrzavart keltő vagy az ország vezetőjének megdöntésére törő tiltakozókkal, ellenzéki vezetőkkel szemben, beleértve megölésüket, keresztre feszítésüket vagy végtagjaik amputálását. Egyikük szerint jogos volt a Tahrír téren tüntető nőkkel szemben elkövetett nemi erőszak.
 
A kormányt bírálatok érték, amiért nem emelt szólt a fatva meghirdetése ellen, majd ezekre válaszul Hisam Kandil kormányfő végül csütörtökön figyelmeztetett, hogy ilyesfajta ítéletek "zendüléseket, zavargásokat" kelthetnek.
 
"Ezeknek a szélsőséges rendeleteknek nincs közük az iszlámhoz" - idézte az állami hírügynökség szavait. "Az egyiptomi nép megvívta a dicsőséges januári forradalmat egy demokratikus társadalom megteremtése érdekében, amelyet a párbeszéd és nem a gyilkosság jellemez" - mondta a kormányfő.
 
A belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy sűrűbb járőrözéseket tartanak az ellenzéki vezetők otthonai közelében.