Vegyes kezdet után a zárás közeledtével veszteségbe csúsztak az amerikai tőzsdeindexek.

MTI - A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 0,38 százalék, a S&P-500 index 0,37 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,50 százalék veszteséget mutatott.
 
Elemzői vélemények szerint a csütörtöki árfolyamesés az év eleje óta elért nyereségek lefölözését célzó korrekciónak tulajdonítható. "... a piacnak bármilyen indok megfelel a profitkivételhez. Az árfolyamok több éves csúcsok közelében konszolidálódnak. Pihenőt vesznek a következő emelkedési szakasz előtt" - mondta Andre Bakhos, a New York-i LEK Securities elemzési igazgatója a Reuters hírügynökségnek.
 
Az amerikai tőzsdeindexek az év eleje óta szinte szakadatlan erősödésben voltak. A S&P-500 index már több mint 5 százalékkal erősödött az idén.
 
Kereskedők az euró árfolyamának nagymértékű csökkenését nevezték meg a tőzsdei árfolyamok esése egyik okaként. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését követő tájékoztatón elhangzottakból a piacok azt a következtetést szűrték le, hogy az EKB nem nézi jó szemmel az euró árfolyamának erősödését és tart annak gazdasági növekedést fékező hatásától. Az euró az EKB-kamattartás bejelentését megelőző 1,3570 dolláros árfolyamról estére 1,3390 dollárra gyengült.
 
A tőzsdei eredmény beszámoló szezon egyébként változatlanul jól alakul, a Thomson Reuters üzleti hírszolgáltató adatai szerint csütörtökig a S&P-500 index tagjaiból 317 tette közzé gyorsjelentését és ezeknek 69 százaléka múlta felül az elemzői várakozásokat. Az elmúlt négy negyedév átlagában 65 százalék, 1994 óta pedig átlagosan 62 százalék tett közzé várakozáson felüli eredmény beszámolót. A már közzétett gyorsjelentések szerint a S&P-500 vállalatok nyeresége 5 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben. A beszámoló szezon kezdetén elemzők 1,9 százalékos növekedést jeleztek előre.
 
Az olaj ára eltérően alakult csütörtökön, a WTI nyersolaj ára kissé csökkent, míg a Brent nyersolajé emelkedett. Az amerikai piaci zárás előtt két órával a WTI határidős jegyzése hordónként 95,84 dolláron állt, 78 centtel, 0,81 százalékkal az előző zárás alatt. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 35 centtel, 0,30 százalékkal hordónként 117,08 dollárra emelkedett.
 
Az arany ára csökkent, a határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre unciánként 1672,95 dollár, 5,85 dollárral, 0,35 százalékkal alacsonyabb a szerdai zárásnál. A spot ár 5,25 dollárral, 0,31 százalékkal unciánként 1672,46 dollárra csökkent.