Gyengülésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén kedden az elemzők.

MTI - Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője elmondta, hogy a Budapesti Értéktőzsde keddi kereskedése kapcsán pesszimisták, esésre számítanak. Kifejtette: romlott a nemzetközi befektetői hangulat, hétfőn este a tengerentúli börzék negatívan zártak. Az olasz választások sem alakulnak túl kedvezően, ami nyomot hagyott már hétfőn is a börzéken. Ezeknek hatása lesz kedden a BUX-indexre is, a hétfői esések után további lejtmenet jöhet.
  
Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint is lefelé indulhat a Budapesti Értéktőzsdén a kereskedés kedden. A Mol hajnalban közzétett negyedéves gyorsjelentésében a számok elmaradtak az elemzői várakozásoktól, de mivel több egyszeri tétel rontotta az eredményt, így összességében nem értékelik nagyon rossznak a helyzetet, bár valószínűleg a piac negatívan fog reagálni a cég gyorsjelentésére. Az olasz választások körül kialakult patthelyzet tovább ronthatja a nemzetközi befektetői hangulatot, és ez a hazai tőzsdére is rányomhatja a bélyegét, valószínűleg negatív irányban folyik majd kedden a kereskedés - tette hozzá.
  
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,74 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel, 18 820,96 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 5,9 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen alakult a pénteki záráshoz képest. A Mol árfolyama 260 forinttal, 1,46 százalékkal 17 490 forintra csökkent, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,21 százalékkal 4730 forintra erősödött, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,26 százalékkal 388 forintra nőtt, forgalma 366,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 375 forinttal, 1,08 százalékkal 35 125 forintra emelkedett, a részvények forgalma 786,0 millió forintot ért el.