A kismamák sokféle módon készülhetnek fel életük nagy eseményére (sokféle szülésfelkészítő és várandósokat segítő tanfolyam létezik), az egyéni igényeiknek és anyagi lehetőségeiknek megfelelően válogathatnak a kínálkozó alkalmak közül. A csoportos kismama torna, kismama jóga, aquanatal-vízitorna, stb. hasznos lehet a szülésre való felkészülésben, ha a kismama számára örömet, elégedettséget okoz, önmagába és testébe vetett hitét erősíti, jó közérzetét fokozza.

A természetes szülés folyamatát megismertető és a szülés során alkalmazott orvosi beavatkozások előnyeit és hátrányait számbavevő szülésfelkészítő foglalkozások, a szülőszobai látogatás a tájékozott döntés meghozatalában adhat segítséget és támogathat abban az elhatározásunkban, hogy önmagunk és kisbabánk számára a lehető legháborítatlanabb szülést megtervezzük.

A várandósság időszakában felmerülő rossz érzéseink, félelmeink, aggodalmaink oldásában, régi sebeink, traumáink begyógyításában pszichológus segítségét kérhetjük, párkapcsolati nehézségeink nyugvópontra juttatásában, szüleinkkel, meglévő gyerekeinkkel való kapcsolatunk rendezésében családterapeuta támogató tanácsaira számíthatunk.

A baba-mama kapcsolatanalízis segíti a kapcsolatfelvételt a babával, de az anya korábbi traumatikus élményei feldolgozásához is jó lehetőséget nyújthat.

Kérhetjük partnerünket, hogy közösen készüljünk a szülőszerepre, majd biztonságot adó jelenlétével védje a szülésünk háborítatlanságát.

Egy nyugalmat sugárzó orvos, szülésznő, védőnő jelentős támaszt adhat, ha kész meghallgatni és megválaszolni kérdéseinket, praktikus tanácsokkal ellátni a várandósság idején, hogy testünket a legoptimálisabb formába hozhassuk, és nyitott a szülésünk megtervezésére, a terv lehetőség szerinti betartására.

A szülést kísérő asszonytársi segítő - dúla - bevonása szavatolhatja azt, hogy szülésünkkor minden a saját igényeink és szükségleteink szerint történjen, praktikus ötletei, biztonságot adó jelenléte által lerövidíthetjük a vajúdás időtartamát, csökkenthetjük a szülési fájdalmakat és a császármetszés valószínűségét.

Bármilyen típusú és mennyiségű segítséget veszünk is igénybe szülésünk során, legfőbb támaszunk és segítőnk önmagunk lehetünk. A jó segítők mind ahhoz segítenek hozzá, hogy elhiggyük, megéljük és megtapasztaljuk testünk, lelkünk (nőnek születve) erre a feladatra van kitalálva, sok milliárd nőhöz hasonlóan képesek vagyunk világra hozni a gyermekünket, képesek vagyunk szeretni őt és gondoskodni róla, képesek vagyunk felnevelni őt.

Lehetnek zökkenők, felmerülhetnek problémák, adódhatnak komplikációk akár a várandósság, akár a szülés, majd a gyermeknevelés időszakában. Ha tudjuk, hogy ezek olyan kihívásai az életünknek, melyek megtapasztalása és a velük járó - akár negatív - érzelmek megélése által fejlődhetünk, akkor a nehéz időszakaink során elbizonytalanodunk, szenvedünk és aggódunk, de reménykedünk és hiszünk is abban, hogy a válság után egy magasabb szinten újrarendeződve, megerősödve folytathatjuk személyiségünk és életünk kibontakoztatását, erősítve ezáltal családtagjainkat is saját fejlődési útjukon.

Az anyává válásra készülődés kislány korunktól indul, de a várandósság és a szülés olyan képességeinket fejleszti és erősíti, amelyek fontosak az anyaságunk napi nehézségei és örömei átéléséhez, elfogadásához.

Mely képességeinket bontakoztathatjuk ki a szülés által, de ugyanígy feltehető az a kérdés is, hogy milyen képességek vannak segítségünkre a szülésnél, sőt a szülővé válásnál?