Felvonult a hadsereg pénteken Tunézia több városában, miután az egész ország szinte teljesen megbénult a Sokri Belaid ellenzéki vezető meggyilkolása miatt tartott általános sztrájk miatt, törölték az ország legfontosabb repülőterére, Tunisz-Kartágóra érkező és onnan induló összes légijáratot is.

MTI - Mintegy ötezren gyűltek össze a szerdán agyonlőtt politikus temetésére, akinek nemzeti zászlóval borított koporsóját nyitott teherautón szállították Tunisz Dzsebel-al-Dzsellúd nevű peremkerületéből a szomszédos el-dzsellázi temetőbe.
  
"Belaid, nyugodj békében, folytatjuk a harcodat" – skandálta a tömeg. Mások a kormányzó iszlamista en-Nahda párt elleni jelszavakat hangoztattak. "Gannúsi gyilkos bűnöző", "Tunézia szabad, le a terrorizmussal" – kiáltották Rasíd Gannúsira, az en-Nahda (Újjászületés) vezetőjére utalva. Az ellenzéki politikus családja az en-Nahdát gyanúsította meg Belaid meggyilkolásával. A gyilkosságot péntekig egyetlen csoport sem vállalta magára.
  
Tunézia, az arab tavasz "bölcsője" a kormányzó iszlamisták és a világi ellenzék közötti feszültségek martaléka, amelyeket csak tovább súlyosbít, hogy Zin el-Abidin Ben Ali elnök 2011. januári megbuktatása óta nem történt szociális és gazdasági javulás az országban.
  
Rohamrendőrök és katonák százait vezényelték a tuniszi belvárosba, a fővárosi tüntetések helyszínére. A bankok, gyárak és néhány üzlet zárva tartottak a szakszervezetek általános sztrájkfelhívására.    A Tunis Air tunéziai légitársaság a sztrájk miatt felfüggesztette összes, az országba érkező és onnan induló járatát. Az EgyptAir egyiptomi légitársaság is felfüggesztette tunéziai járatait, miután a tuniszi repülőtér is csatlakozott a sztrájkhoz.
  
Sokri Belaid meggyilkolása miatt összecsapások törtek ki országszerte rendőrök és tüntetők között. Szerdán egy rendőr meghalt, pénteken egy társa kómába esett, miután az éjszakai órákban tüntetők megverték Gafsza városában. A dél-tunéziai Szidi-Búzidban mintegy tízezer gyászoló gyűlt össze, en-Nahda- és kormányellenes jelszavakat skandálva - közölték szemtanúk.
  
A gyilkosság estéjén Hamdi Dzsebali kormányfő (en-Nahda) bejelentette, hogy szakértői kormány alakít, amely a választásokig lesz hivatalban. A javaslatot elutasította a kormánykoalíció mindhárom pártja és több ellenzéki formáció is. "Ha nincs megállapodás, a polgári engedetlenség csak fokozódni fog, és olyan szintet ér el, amelyet a rendőrség már nem fog tudni kordában tartani" – vélekedett Abi Ali, a londoni székhelyű Exclusive Analysis agytröszt munkatársa.
  
Az új alkotmány elfogadása előtt álló országban, amelynek egyik legfontosabb ágazata az idegenforgalom, súlyos gazdasági hatása lehet a politikai bizonytalanságnak.
  
Pénteken és szombaton zárva tartják a tunéziai francia iskolákat, és Párizs figyelmezette állampolgárait, hogy kerüljék el a főváros egyes részeit, ahol összetűzések várhatók. Hasonló figyelmeztetést adott ki az osztrák külügyminisztérium is.