Növekvő termelés és csökkenő árak jellemzik majd a világ olaj- és gáziparát a következő időszakban, miközben tavaly a szektorban rekord összegű, 402 milliárd dollár volt a tranzakciók értéke - áll az Ernst & Young előrejelzésében.

MTI - Az Ernst & Young prognózisa szerint az egyre növekvő nyersolaj-kitermeléssel az Egyesült Államok játssza majd a legnagyobb szerepet az OPEC-en kívüli országok közül a kínálat növekedésében a következő tíz évben. Emellett Kanada, Irak és Brazília kitermelésének bővülése is jelentősen hozzájárul a piac megfelelő ellátásához.

Az ebből adódó árcsökkenés azonban a Közel-Keleten tapasztalható instabilitás miatt nemcsak bizonytalanná válhat, de erősen kilengő árakkal párosulhat. Ráadásul ha az olajár hordónként tartósan 90 dollár alá esik, az OPEC feltehetőleg lépéseket tesz majd az ár szinten tartására termelési plafon bevezetésével - mutat rá az Ernst & Young. Jelenleg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 96-97 dollár.

Az olaj- és gázipar globálisan továbbra is az egyik legaktívabb szektor a fúziók és felvásárlások tekintetében. A tranzakciók értéke 2012-ben rekordot döntött 402 milliárd dolláros összeggel, amely jóval meghaladta a 2011-es 337 milliárd dolláros értéket.

Továbbra is a kutatás és termelés (upstream) jelenti a legaktívabb területet, a tranzakciók több mint 70 százaléka itt zajlott, meghaladva a 280 milliárd dolláros értéket. Ezzel szemben a finomítási és kiskereskedelmi (downstream) oldalon stagnáltak az üzletkötések, a valamivel több mint 160 tranzakció teljes értéke 42 milliárd dollár volt. A várakozások szerint tranzakciós szempontból 2013 is meghatározó év lesz az ágazatban - mutat rá az Ernst & Young elemzése