A barbadosi cseresznyeként is ismert, a Malpighiaceae családjába tartozó trópusi gyümölcs nagyobb bokor vagy kisebb fa formájú.
Dél-Texastól kezdve
Mexikóban, a Karibi-szigetvilágban nyugaton egészen Peruig, míg
Brazíliában Bahia államig fordul elő. A jelentős világpiaci kereslet
miatt újabban Indiában is termesztésbe vonták, ahol szintén őshonos. 2-4
m magasra növő örökzöld, 5-10 cm hosszú levelekkel. Gyümölcse 1,5-2,5
cm átmérőjű, két-három kemény magot tartalmaz.
A termés magas
létartalommal rendelkezik, és a C-vitamin kiváló forrása. Jelentős
mennyiségű A-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, kalciumot és vasat
tartalmaz. Gazdag bioflavonoidokban.
Az acerola régóta kedvelt és előszeretettel használt gyógynövénye a Karibi-szigetvilág, valamint Brazília lakóinak.
Az ottaniak a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre
használják. A helyiek úgy tartják, hogy 20-25 dkg friss gyümölcs vagy
egy fél csésze frissen kipréselt lé naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a
lázat és a vérhasat. Friss gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat
eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert. A
levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és
gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle
gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak. Kis
méretekben a levet iparilag porrá alakítják, és
C-vitamin-készítményként árusítják. Májbetegségek, hasmenés, vérhas és
meghűlések ellen is hatásos.
Az első feljegyzések élelmiszeripari felhasználásáról az 1950-es évekből származnak. Ekkor a termékek C-vitamin tartalmának növelése céljából került bele különféle bébiételekbe.
Jelenleg Brazília a
legjelentősebb termesztő ország. Puerto Ricoban olyan értéket képvisel
manapság, hogy még a szaporítóanyag exportját is szabályozzák.
Érdekesség, hogy a közvélemény előtt néhány éve még teljességgel ismeretlen gyümölcs a világ egyik vezető vodkagyártójának 2008. évi hivatalos íze lett. Emellett egyre több gyümölcslében, cukorkában és egyéb élelmiszerben elmaradhatatlan összetevő. Ha már ennyi szó esett előnyös tulajdonságairól, ismerjük meg tápanyagtartalmát:
Az acerola tápanyagtartalma |
Dr. Thurzó Sándor Phd - tudományos tanácsadó
Flavomax
0 Megjegyzések