Pak Gun Hje megválasztott dél-koreai elnök pénteken Csung Hong Von személyében egy volt ügyészt jelölt a hamarosan hivatalba lépő új kormány miniszterelnökének.

MTI - A december 19-én rendezett elnökválasztás győztesének Csung a második miniszterelnök-jelöltje, miután a kormányalakítással elsőként megbízott Kim Jong Dzsun a múlt héten visszalépett korrupciós vádak, az őt érintő spekulációs telekügyletek nyilvánosságra kerülése miatt.

Az EFE hírügynökség megjegyzi: mivel Dél-Koreában a tényleges hatalom az államfő kezében összpontosul, a miniszterelnöki tisztségnek valójában csak "ceremoniális" jellege van. Az ország február 25-én hivatalba lépni készülő első női elnöke ugyanakkor jelezte, hogy a jövőben a korábbinál nagyobb felelősséggel kívánja felruházni a kormányfőt.

A 69 éves Csung nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nincs mögötte gazdag politikai karrier, ő csupán egy "átlagember". Úgy vélte, kinevezése azt bizonyítja, hogy az államfő az átlagemberek védelmére akarja helyezni a hangsúlyt ötéves mandátuma során.

Pak Gun Hje elnök megnevezte jelöltjét a nemzetbiztonsági hivatal élére is, Kim Dzsang Szut volt védelmi miniszter személyében. Indoklása szerint a kinevezéssel akar nyomatékot adni szándékának, hogy határozottan védelmezze az ország biztonságát az Észak-Koreával fennálló feszült viszony közepette.