Idén Petrás Incze János minorita szerzetes, klézsei pap születésének 200. évfordulójára emlékeznek a szombati Csángó Bálon, a fővárosban. 

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület által 17. alkalommal megszervezett rendezvényen Klézse tudós, a csángó magyarok iránt elkötelezett papjának állítanak emléket, bemutatva "rokonföldi" leveleit, gyűjtéseit és a róla szóló dokumentumokat. A szervezők tájékoztatása szerint a Petőfi Csarnokban a megnyitó beszédet Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke tartja, aki a bál díszvendége. Köszöntőt mond a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Tytti Isohookana-Asunmaa, Finnország korábbi kulturális minisztere.

A bál szervezői az előző évek hagyományainak megfelelően a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra akarják felhívni a közvélemény figyelmét és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

Az idei műsorban - a korábbi évekhez hasonlóan - gyimesi és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhet a közönség a csángó zene- és tánckultúrába.

Délután gyerektáncházzal kezdődik a bál programja, majd este színpadra lépnek hagyományőrzők Forrófalváról, Klézséből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Gastenyből, Radoaiaból, Somoskáról, Gyimesből, Kóstelekről. A vendégek között szerepel Antal Tibor, Bálint Balán Erzsébet, Hodorog András, Gheorghe Stefan, Ivanciu Milea, Legedi László István, Mandache Aurel, Nyisztor Ilona, Paun Ionel, Petrás Mária, Tímár János, Tímár Viktor, a Bácsi Gyurka Zenekar, Dresch Mihály, a Fanfara Complexa, a Kőketánc Gyerektáncház, a Somos Együttes, a Szigony Együttes, a Zerkula Emlékzenekar és a Zurgó Együttes. A műsorban fellép Tintér Gabriella és a Szellő Táncegyüttes, a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny középdöntős versenyzői.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás, könyvbemutatók és más programok követik. Bemutatkozik a moldvai csángó magyar oktatási program, amelyben szakmai partner a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület. A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy a hagyományos bemutatóktól eltérően a kortárs művészetek eszközeivel is bemutassák a csángó magyar kultúra egyes elemeit. Kiállításukon Petrás Mária keramikus alkotásait tekintheti meg a közönség. A fotókiállítás idei témája a magyar nyelv oktatása Moldvában napjainkban, emellett bemutatják Tytti Isohookana-Asunmaa Csángó körkép című munkáját és a Csángómagyar daloskönyv újbóli kiadását.