Antal István parlamenti képviselő pénteken, február 1-jén sajtótájékoztatón számolt be az RMDSZ-frakció képviselőházi, januári tevékenységéről, és állást foglalt a közelmúltban nagy port kavaró RMDSZ–MSZP együttműködési megállapodás ügyében.
antal istvan vn 003_b
A Romániai Demokrata Szövetség parlamenti képviselője Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az országgyűlésben általánosan megvitatták a 2013-as évi költségvetés tervezetét megyénként visszaosztott pénzek szintjén. Kiemelte, hogy a végső jóváhagyástól függetlenül az előirányzott összegeket, módosító indítványokat a szövetség képviselői egytől egyig visszautasították. Néhány számadattal bemutatta, hogy miként oszlanak az idei alapok Hargita megye településeinek. Például a megyének visszaosztott szolgáltatásokra (egészségügyre, tanügyre, speciális oktatásprogramokra) költhető összeg idén 36 millió 409 ezer lej, amikor igény lenne 46 millió 422 ezer lejre.

Továbbá megtudtuk, szociális támogatásokra 159 millió 80 ezer lejt kapnak a megye közigazgatási egységei az igényelt 198 millió 806 ezer lej helyett. Nem jó a helyzet az utakra kiutalandó pénzösszeg körül sem: 8 millió 230 ezer lejt kap a megye a szükséges 22 millió 738 ezer lej helyett. Megjegyezte a képviselő, hogy az önkormányzatok idén összesen 35 millió 764 ezer lej visszaosztott pénzből gazdálkodhatnak, holott szükség lenne 62 millió 600 ezer lejre.
A költségvetés-kiegészítést 99 millió 97 ezer lejre tervezte a kormány Hargita megye számára, de a képviselő hozzátette, kikötötte a kormány, hogy új beruházásokra csak akkor utalnak ki pénzt, ha a folyamatban levőket befejezték.
Antal beszámolt Victor Ponta miniszterelnök január 29-ei RMDSZ-frakcióhoz tett látogatásáról. A kormányfővel tárgyalásokat folytatnak több erdélyi projektről. Ezúttal megbeszélték az észak-erdélyi autópálya helyzetét, mely során kiderült, hogy az idei költségvetésben 46 millió euró van betáblázva erre a projektre: pontosan annyi, amennyi a tartozás az eddig megépített szakaszokra az építőnek, a Bechtel amerikai építkezési vállalkozásnak.
Megtudtuk, hogy a megbeszélésen a miniszterelnöktől érdeklődtek a villamosítási programról. Jelenleg Romániában 2284 településen részben elektromos áram nélkül élnek, és 97 településen egyáltalán nincs áram. Hargita megyében 2400 gazdaság létezik elektromos szolgáltatás nélkül. Mivel az energetikai miniszter nem volt jelen a megbeszélésen, a kérdések feleletlenül maradtak, tájékoztatott a képviselő.
Kifejtette álláspontját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Szocialista Párt Kolozsváron kötött megállapodásáról. Antal azzal védekezett, hogy az RMDSZ megalakulása óta kereste az együttműködést hazai és külhoni „nem szélsőséges” politikai szervezetekkel. Ez a hozzáállás azt kellene bizonyítsa, hogy a szervezet nyitott az összefogásra. Szerinte senkinek nincs joga ebbe a nyitottságba beleszólni, „senki sem tilthatja meg másnak, hogy kivel tárgyaljon”.
Forrás: szekelyhon.ro