Első írásunkban egy kis öltözködési protokollt (Dress Code-ot) adunk azoknak, akik szeretik az igazi eleganciát. Lássuk egy kicsit közelebbről a frakkot és a szmokingot, mint az úriemberek viseletét. Ma ismerkedjünk meg elit ruházkodásunk gyöngyszemeivel, ugyanis mint sokan tudják, jön az Ünnepi és a Báli Szezon! 


A White illetve, Black Tie. „A fekete és a fehér szín kontrasztja.”

A modern kori öltözködésben a huszadik század húszas és harmincas éveiben a magára adó férfiaknak az esti öltözékét a szmoking és a frakk jelentette. Azonban a történetük sokkal régebbre nyúlik vissza. A frakk nagyjából az 1700 és 1800-as évek között jelent meg, mint mindennapi viselet és a XIX. század közepe után tűnt el a nappali viseletből, ezután már csak ünnepi öltözetnek számított. A szmoking a neves angol udvari szabász, a ma is működő HENRY POOL & Co nevéhez fűződik.

Griswold Lorillard lemásoltatta ezt a darabot és a legendásan elegáns New York-i Tuxedo klubban viselte először. Ekkor megszületett a formális öltözködés modern, és a mai napig legelterjedtebb darabja, amit Amerikában, az első ottani megjelenése emlékére, tuxedónak neveznek.

Frakkot nagyobb ünnepségeken, ceremóniákon, bálokon, színházi előadásokon, vagy akár magas szintű gyászszertartáson viseltek. Fontos megjegyezni, hogy a frakk semmilyen eltérő kombinálást nem enged meg, kivéve a gyászfrakkot. A „lezserebb” öltözéket, a szmokingot egyéb ünnepek, fogadások, gálák alkalmával viselték. Ez a stílus „modernebb” és léteznek alternatív összeállításai is. A „Black Tie” kategórián belül is van megoldás az „alternative black tie” itt személyre szabhatjuk az öltözéket színes inggel vagy hosszú fekete nyakkendővel.

White Tie (*Frakk) „ A férfi ruhatárának csúcsa”

A „White Tie” viselet a lehető legelegánsabb öltözet. A frakk az egyetlen olyan férfikabát, melyen találhatók ugyan gombok, de a kabát jobb és bal oldala nem gombolható egymásra, a ruha eleganciáját nyitottsága is adja. Elengedhetetlen tartozéka a speciális anyagú hófehér „vatermörder” ing, piqué mellény és a kézzel kötött csokornyakkendő. Kiegészítője a speciális escarpens cipő és a hófehér suspender (nadrágtartó). Az esti alkalmi ruházathoz a hosszú fekete vagy mélykék kabátok illenek, nyakba tekert fekete vagy fehér selyemsállal, fényes fekete selyemcilinderrel, és a feszes fehér szarvasbőr kesztyűvel. Fontos, hogy csak felszolgálók viselnek fekete csokornyakkendőt frakkhoz!



Black Tie (*Szmoking) „ A klasszikus öltözet, letisztult modernizációja”

A „Black Tie” klasszikus szmoking fekete vagy mélykék (midnightblue), egy- vagy kétsoros, hasíték nélküli kabát, fekete selyemmel bevont reverrel, anyagából bevont vagy fekete fényes gombokkal, bevágott takarás nélküli zsebekkel. Az ing dupla mandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. A szmoking kiegészítője hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv (cummerbund) vagy fehér piqué mellény, de újabban szimpla hófehér suspender. A lábbeli része lakk escarpens, vagy oxford shoe.

A mai világban, lássuk be nem a legelterjedtebb öltözködési stílusok, egyben viszont biztosak lehetünk: minden idők legelegánsabb, legegyedibb öltözködési etikettjét jellemzik, ami a férfi nemet illeti.

www.modapicobello.hu