Szlovéniában konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal szerdán leváltották Janez Jansa eddigi miniszterelnök jobbközép kormányát, és miniszterelnökké választották Alenka Bratuseket, a baloldali ellenzéki Pozitív Szlovénia (PS) párt ideiglenes vezetőjét.

MTI - A 43. születésnapját idén márciusban ünneplő Bratusek a független Szlovénia első női kormányfője. A kevés politikai tapasztalattal rendelkező egykori pénzügyi szakember számára a legnagyobb kihívást egy balközép koalíció kialakítása jelenti, ami a négy potenciális koalíciós partner közötti nagy tartalmi különbségek miatt nem ígérkezik egyszerű feladatnak.

Bratusek politikai pályája üstökösként ívelt felfelé. Mielőtt a 2011 decemberi előre hozott parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett volna, hat éven át a pénzügyminisztérium költségvetési főosztályán dolgozott. Idén január közepén vette át ideiglenesen a legnagyobb ellenzéki párt vezetését, amit valójában annak köszönhet, hogy elődjének, Zoran Jankovicnak ugyanolyan korrupciós vádakkal kellett szembesülnie, mint Jansa kormányfőnek. Utóbbitól eltérően azonban Jankovic először felfüggesztette pártelnöki tisztségét, majd benyújtotta lemondását. Ez azon a napon lép hatályba, amelyen Bratusek kormánya megkezdi munkáját.

Ha Bratuseknek sikerül a kormányalakítás, valószínűleg még a március 31-én esedékes születésnapja előtt átveszi hazája irányítását, amely nemcsak mély politikai válságban van, hanem gazdasági szempontból is a szakadék szélére került.

"Egyáltalán nem volt könnyű döntés politikai pályára lépnem, amelyet nálunk nem övez köztisztelet. Remélem és hiszem, hogy nekünk politikusoknak sikerül javítanunk ezen a képen" - írta pártja internetes oldalán Bratusek, aki kétgyermekes anya. Ám a politikusi imázs javítása sem lesz könnyű feladat abban az országban, ahol az emberek többségének elege van a politikusokból. December óta ezrek tüntetnek a több mint 20 éve színtéren lévő korrupt politikai elit ellen, amely a tiltakozók véleménye szerint egymást váltva fosztogatta az országot.

Noha Bratusek a nagypolitikában újoncnak számít, a helyi politikában 2006 óta jelen van. Az észak-szlovéniai Kranj városának tanácsosaként az elmúlt években többször váltogatta a pártokat, a liberális demokratáktól a szociálliberális Zares párton át egy független listáig, míg meg nem állapodott a Pozitív Szlovéniánál. A Zares színeiben 2008-ban indult a parlamenti választásokon, de nem jutott be.

Bratusek a kelet-szlovéniai Celjében született, textilmérnöknek tanult. 2006-ban a ljubljanai egyetemen vállalatirányításból doktori címet szerzett. Különböző közszolgálati állásokat töltött be, tevékenységének nagy része az állami költségvetéshez kötődik.

Költségvetési ismeretei még hasznára válhatnak miniszterelnöki tisztségében, Szlovénia ugyanis költségvetési hiánya miatt is nyomás alatt van. Jansa kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy a deficitet rohamtempóban a maastrichti kritériumokhoz igazítja.

"Bratusek miniszterelnöki megbízatásának időtartama egyenes arányban fog állni szoknyájának hosszával" - írta egy Twitter-bejegyzésben Jansa Demokrata Pártja egy hete, amikor világossá vált, hogy a PS új vezetőjét jelölik kormányfőnek. Még meg sem választották, és máris botrányt igyekeznek kavarni körülötte. Legutóbb egy névtelen levélben azzal vádolták, hogy doktori disszertációjában plágiumot követett el.

Bratusek egyelőre nem válaszolt a vádakra. Párttársa, Jani Möderndorfer még több hasonló támadásra számít, minthogy Szlovéniában, mint mondta, a névtelen levelek szinte "folklórrá" váltak fontos döntések előtt. "Nemsokára talán szeretője is lesz" - kommentálta a fejleményeket Möderndorfer.

Az új miniszterelnöknek a lehető leggyorsabban munkához kell látnia. Ezt várják a szlovén politikusoktól azok, akik az egész télen ezrével a szlovén városok utcáin tüntettek. Ezek a tiltakozások nem csupán Jansa személyének, hanem az egész politikai elitnek is szóltak.

Az első számlát nagyon hamar benyújtják az új miniszterelnöknek: március 9-re hirdették meg az "össz-szlovén polgári felkelés" következő fordulóját.