Tizenegy közép- és dél-afrikai állam képviselői aláírták vasárnap az etióp fővárosban a Kongói Demokratikus Köztársaság és a környező térség stabilizálásáról és békés jövőjéről szóló megállapodást.

MTI - Az aktuson jelen lévő Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára kijelentette: az aláírással "új korszak" kezdődik a tartós válság sújtotta hatalmas ország és a térség számára. Joseph Kabila kongói elnök arról beszélt, hogy hazája eleget fog tenni az aláírással vállalt kötelezettségeinek, és reméli, a többi aláíró is így fog tenni.

A megállapodásban a 11 állam vállalja, hogy a jövőben nem avatkozik be a szomszédos országok belügyeibe, és nem nyújt támogatást lázadó csoportoknak. Kifejezik azt a szándékukat is, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve előmozdítják a békét és a gazdasági fellendülést a Kongói Demokratikus Köztársaságban és az egész térségben.

Az aláíró államok a következők: Angola, Burundi, Dél-Afrika, Dél-Szudán, Kongó (Brazzaville), Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-Afrikai Köztársaság, Ruanda, Tanzánia, Uganda, Zambia.