Bútorokat és számítástechnikai eszközöket vitt el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) egy nyíregyházi iskolából, hogy azokkal rendezzék be a saját irodájukat – írja a hir24.hu helyi pedagógusokra hivatkozva. A KLIK azt állítja, csak használaton kívüli, leselejtezett berendezéseket vettek át, tanárok és diákok szerint viszont volt, hogy teljesen új, használatban lévő berendezési tárgyakat foglaltak le. 

Bútorokat, számítógépeket válogatott a nyíregyházi iskolákban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi szervezete belvárosi irodái berendezéséhez – nyilatkozták az FN24-nek nevük elhallgatását kérő pedagógusok. Elmondásuk szerint a KLIK az újabb, szebb darabokat gyűjtötte be az iskolákból, volt, ahol egy teljes irodát „kipakoltak”. Számítástechnikai eszközök mellett a szállítók szőnyegeket, asztalokat, székeket, szekrényeket, elosztókat, nyomtatókat, sőt még poharakat is lefoglaltak, amiket egyesek szerint ideiglenesen, mások szerint tartósan a KLIK belvárosi irodájában helyeztek el.

Kőhegyi Edit KLIK tankerületi igazgató, a KLIK nyíregyházi vezetője a hvg.hu-nak azt mondta: „A tankerület működési területén lévő intézményektől olyan használaton kívüli, raktáron lévő informatikai eszközöket és irodai berendezéseket kapott a Nyíregyházi Tankerület ideiglenes használatba,amelyekre az oktató munkához nem volt az iskolákban szükségük.”

A fenntartóváltás után a KLIK az önkormányzat által működtetett intézmények ingó és ingatlan vagyonára (tehát a taneszközökre és egyéb eszközökre is) ingyenes vagyonhasználati szerződést kötött minden érintett önkormányzattal, vagyis a jogszabályokat betartva szabadon rendelkezhetnek azok berendezési tárgyaival. A szakközép és szakiskolák esetében pedig a KLIK a működtető is, amelynek szintén része az ingyenes vagyonkezelés.

Viszik a berendezést

A KLIK állításaival szemben az FN24-nek nyilatkozó pedagógusok azt mondták: az intézményfenntartó emberei kifejezetten új berendezési tárgyakat vittek el.

A hvg.hu Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium egyik tanulójától úgy tudja: múlt hét hétfőn az iskola egyik tanirodájából elszállították az ott használt monitorokat, amelyeket ki kellett cserélniük a régi, évekkel korábban leselejtezett darabokra. Pénteken pedig egy íróasztal, egy szekrény, és az iskola vendégei számára fenntartott ülőgarnitúra és asztal az aulába, a főbejárathoz került, ahonnan hamarosan elszállították azokat – kérdésére a tanárok azt válaszolták, a KLIK irodája fogja őket használni.

Az FN24 információi szerint az átadásról ugyan készültek jegyzőkönyvek, nem tudni azonban, hogy ezekben szerepelt-e határidő, illetve hogy visszakapják-e egyáltalán az iskolák a berendezéseket.