Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) és a Kárpátaljai Állami Egyetem (ZakDU) egyesítése „elkerülhetetlen", de nem azonnali lépés, s szerencsésebb egyesítés helyett csatlakozásról beszélnünk – tájékoztatta a diákokat Fedir Vascsuk, az UNE rektora.

Az egyetemek összevonásáról beszélve a rektor elmondta, hogy „Ez még az egyes karok bezárásától, megnyitásától, egyesítésétől függ, de erre a félévre efféle intézkedéseket nem tervezünk. Ami az intézmények egybevonását illeti, még várjuk a felsőoktatásról szóló törvényt. Ez a folyamat elkerülhetetlen, de nem egyesítésről, hanem csatlakozásról beszélünk, ami jogi szempontból nagy különbséget jelent."

Csatlakozás révén ugyanis az egyetem megtarthatja nemzeti státuszát, a másik eljárás esetében viszont elveszítené, később pedig újra meg kellene erősítenie azt.

A diákok kíváncsiak voltak arra, az ő véleményüket kikérik-e a csatlakozásról. Válaszul Fedir Vascsuk elmondta, hogy a hallgatókat megkérdezik, de a végső döntést a Miniszteri Kabinet fogja meghozni.

A zakarpattya.net.ua nyomán