A Fehér Ház pénteken határozottan elítélte az ankarai amerikai követség elkövetett támadást.

MTI - Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok együttműködik a török hatóságokkal a felelősök kézre kerítése érdekében. A szóvivő szerint még nem tudják, hogy ki áll az öngyilkos merénylet hátterében, de hangsúlyozta, hogy az terrortámadásnak minősítendő.

A török hatóságok szerint a merénylet hátterében, amelyben az elkövető mellett egy női biztonsági őr is életét vesztette, egy szélsőbaloldali szervezet áll. Sajtóértesülések szerint az elkövető Ecevit Sanli, a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front tagja volt.

A fehér házi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján hangot adott meggyőződésének, hogy Chuck Hagel védelmi miniszteri kinevezését a szenátus annak ellenére is jóvá fogja hagyni, hogy jelölt csütörtöki védelmi bizottsági meghallgatása meglehetősen viharos volt.

Carney elítélte a Hagel ellen John McCain republikánus szenátor által vezetett "zajos" támadást és úgy vélekedett, hogy annak hatására többen fognak a Pentagon élére kijelölt politikusra szavazni.